Jan Ducheyne serveert samen met Laurence Vielle poëzie op 'De laatste trein'.

Poëzie Pompidou

Jan Ducheyne serveert tijdens de Poëzieweek samen met Laurence Vielle ,Dichter des Vaderlands 2016, poëzie op 'De laatste trein'. Ze nemen dus samen letterlijk de laatste trein. Dit project maakt deel uit van het 'Europalia treinproject'.

Vielle had het idee om het ijs te breken met een vragenlijst. En dan vragen ze: 'waarom neem je de laatste trein', 'al verliefd geworden op de trein', ...? En dan lezen ze een gedicht van zichzelf voor.

Ducheyne is 17 jaar treinbegeleider geweest. 'Het was een compromis met de maatschappij om te kunnen doen wat ik wilde doen, ik had daardoor genoeg tijd om nog mijn eigen dingen te kunnen doen.' Sinds 2016 schrijft en maakt hij enkel nog muziek. Ducheyne gaf mooie poëtische treinaankondigingen tijdens zijn loopbaan als treinbegeleider. Eerst kreeg hij daarvoor boetes, uiteindelijk zelfs eens opslag.

Ducheyne maakt graag poëzie in de openbare ruimte. Hij leest in de uitzending ook een gedicht voor, dat hij samen met een vriend in lockdown geschreven heeft.

Herbeluister het interview in Pompidou hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief