100 jaar Jack Kerouac, stem van de Beat Generation

Espresso

Zaterdag is de 100ste verjaardag van de Amerikaanse schrijver Jack Kerouac. Als hij was blijven leven natuurlijk. Maar hij stierf al in 1969, amper 47 jaar oud. Kerouac was samen met Allen Ginsberg en William Burroughs de belangrijkste stem van de Beat Generation. Espresso eert hem nu met een mooie driedelige radioreeks.

It's the beat generation, it's beat, it's the beat to keep, it's the beat of the heart, it's being beat and down in the world and like oldtime lowdown.

Jack Kerouac

Jack Kerouac met een stuk uit zijn prozagedicht 'The Beat Generation'. Dat is de naam van een groepje schrijvers die na de Tweede Wereldoorlog een stroomstoot door de Amerikaanse literatuur jagen. Begin jaren vijftig maakte Kerouac de autoreizen die hem inspireerden voor zijn legendarische roman 'On The Road', dé roman die de Beat Generation op de kaart zette. Over de rusteloze geest Sal Paradise die samen met zijn vriend Dean door het Amerika van de jaren 40 reist.

Deze week verschijnt ook ‘Eenzame reiziger’ de eerste Nederlandse vertaling van Lonesome Traveller, een verzameling reisessays die Kerouac in 1960 gepubliceerd heeft. Eenzame reiziger is uit bij Uitgeverij Oevers.

Espresso duikt in het leven en werk van Kerouac, maar richt ook de blik op een paar andere schrijvers die mee de Beat Generation vorm gaven.

Jack Kerouac schreef de bijbel van de Beat Generation. - Beluister het eerste deel van de reeks via Klara Select.

Jack Kerouac: On the road, feel the beat! - Beluister het tweede deel van de reeks via Klara Select.

Jack Kerouac: de man die zijn eigen sterfelijkheid wilde vergeten, werd onsterfelijk - Beluister het derde deel van de reeks op Klara Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief