Ivo Verheyen maakte een nieuwe vertaling van 'Mijn land, rechts of links' van George Orwell

Essay Radio 1

'Of course he shot that fucking elephant!' Ze was het beu, Sonia Orwell. Dat iedereen na zijn dood maar bleef vragen naar die ene column ‘Shooting an elephant’ waarin George Orwell beschrijft hoe hij in de jaren twintig als agent van de koloniale politie in Birma een olifant heeft doodgeschoten.

Vorig jaar was het 70 jaar geleden dat hij overleed - Orwell, niet de olifant - wat betekent dat dit jaar, vanaf 1 januari, het copyright op zijn teksten is komen te vervallen. Het gevolg: maar liefst vier nieuwe vertalingen van zijn essays. Bij De Arbeiderspers ‘Waarom ik schrijf’, bij Standaard Uitgeverij ‘Mijn land, rechts of links’, in maart volgt nog bij Bijleveld ‘Waarom ik schrijf en andere literaire essays’ en in mei verschijnt bij ISVW Uitgevers 'Tegen totalitarisme: Essays over politiek en literatuur’.

Mocht u de kans krijgen om daar iets van te lezen, zeker doen. Voor wie ‘Animal Farm’ en ‘1984’ al visionair vond: wacht tot je ‘Mijn land, links of rechts’ (1940) leest. Of ‘Antisemitisme in Engeland’ (1945) of ‘Politiek en taal’ (1946) Of dat verhaal van die dode olifant (1936).

Te links voor rechts en te rechts voor links, genadeloos eerlijk en glashelder geschreven. Dat is wat vertaler Ivo Verheyen vertelt over de essays van Orwell. En waarom het aartsmoeilijk was om ze te vertalen.

Herbeluister Interne keuken met Ivo Verheyen op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief