Foto Ivo Van Hove: ITA

Ivo Van Hove over de theaterbewerking van 'Mijn lieve gunsteling' van Marieke Lucas Rijneveld

Fictie VRT NWS

Theaterregisseur Ivo Van Hove heeft ervaring met het vertalen van boeken naar theater. Denk aan 'Een klein leven' van Hanya Yanagihara en 'Wie heeft mijn vader vermoord' van Edouard Louis. Binnenkort brengt hij ook 'Mijn lieve gunsteling' van Marieke Lucas Rijneveld naar het toneel.

In Culture Club vertelt hij wat hem zo aantrekt in het boek. 'Heel veel onmogelijke en verboden liefdes zijn al gepasseerd in mijn stukken', vertelt hij. Van Hove, homoseksueel, komt zelf uit een tijd waarvan hij weet wat het is om een liefde te hebben die verboden is. Het heeft tegelijk iets heel opwindends, maar op een bepaald moment heb je het gehad met 'dat je het niet mag laten zien of beleven in het openbaar'.

Marieke schrijft over een relatie tussen een 14-jarig meisje, boerendochter, en een 48-jarige veearts. Ze is één van de grootste stylisten van deze tijd, maar ze schrijft ook over mensen waar niet zo snel boeken over geschreven worden nl. extreem christelijke boeren waar zij zelf vandaan komt. Ze schrijft over haar eigen ervaringen. Ze laat deze complexe relatie vanuit twee kanten zien. Stap voor stap gaat het verder en voel je dat er voor haar een grens is bereikt en dan maakt ze er een eind aan.

De beschrijving van hoe de relatie tot stand komt - een kleine aanraking - en daarna evolueert - het duur wel 150 pagina's vooraleer een kusje valt - vindt hij getuigen van een ongelooflijke subtiliteit. 'Ik hoop daar eer aan te kunnen doen op het toneel', vertelt hij enthousiast. Hij is al bezig met de bewerking, het is een hele klus, en hij hoopt ook met de voorstelling naar België te kunnen komen.

Hebeluister Ivo Van Hove in Culture Club op Radio 1 Select.

Beluister ook de recensie van Gudrun De Geyter bij het verschijnen van 'Mijn lieve gunsteling' (2020).

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief