Vincent Verwimp wil met zijn boek 'Transgewijs' de keerzijde van de medaille tonen

Non-Fictie De Madammen

De aanvragen voor geslachtsverandering zijn niet meer bij te houden. Meer en meer transgenders durven hun droom waar te waken. Maar zo'n transitie verloopt niet altijd zoals gedroomd. En Vincent Verwimp wilde ook een beetje de keerzijde van de medaille laten zien. Hij doet dat met zijn boek 'Transgewijs'.

Hij is ooit geboren als Joyce. Vincent is een heel andere naam, maar hij laat 'Joyce' achter zich en elke naam zou anders zijn. Hij ging als kind al snel naar psychologen en was ook altijd al lesbisch. In 2013 zette hij de stap. Het zijn zware ingrepen en niet alles is dan volgens schema gegaan. Niet alleen medisch, maar hij verloor ook zijn job.

Hij heeft ook wel medisch wat tegenslag gehad. Helemaal op het einde van de transitie kan je kiezen om een erectieprothese te laten doen en dat liep niet zoals het hoorde. Hij heeft de operatie opnieuw moeten ondergaan.

'Het is al erg ingewikkeld. Transgender zijn is nog niet helemaal 'normaal'. En daar wordt zoveel drama rond gecreëerd. Ik vind het lastig dat we altijd maar voorzichtig moeten zijn in de termen die we gebruiken of om bijvoorbeeld mijn vorige naam te gebruiken. Dat heeft dan ook een naam 'deadname'. Daar is een hele commotie rond geweest in 'De slimste mens'. Je mag Sarah Bettens niet meer Sarah noemen. Hij heet nu Sam. Transgender mag je ook niet meer zeggen, het is nu een transpersoon', vertelt Verwimp. Hij wil gewoon man zijn. 'Doe er eens een beetje gewoon over', zegt Verwimp.

Bo Van Spilbeeck en Sam Bettens zijn wel belangrijk voor tanspersonen. 'Positieve tansgenderverhalen moeten er zijn, maar de keerzijde moet ook verteld worden. Ik ben gelukkiger, maar uiteindelijk stap je in een transitie omdat je niet in het juiste lichaam zit. Ik ben nu op het einde van mijn transitie, maar ben nog niet helemaal gelukkig met mijn lichaam. Ik hoop dat er nog een vervolg komt op mijn boek, want er is nog ruimte voor verbetering aan mijn transitie. Er staan in mijn boek gênante dingen, ik heb er niet over willen nadenken dat heel Vlaanderen dit boek zal kunnen lezen. Ik ben heel eerlijk geweest', besluit Verwimp.

Herbekijk het interview hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief