Ish Aït Hamou en Penelope Deltour over 'Cécile & de tocht van Kareem' in De Boekathon

VRT BOEKENMAAND De Boekathon

Het boek 'Cécile' van Ish Aït Hamou dateert uit 2015. Omdat er meer dan 40.000 exemplaren verkocht waren, wilde de uitgeverij dit jaar een soort jubileumversie uitbrengen.
Ish sprong een gat in de lucht, want hij had één verhaallijn nooit uitgeschreven, namelijk die van Kareem, de broer van protagonist Djibril. En nu zag hij dus zijn kans. Maar Ish zou Ish niet zijn, als hij er niet een originele draai aan zou geven. Hij werkte dus deze verhaallijn uit via tekeningen. En deed daarvoor beroep op illustratrice Penelope Deltour.

Concreet is Ish Aït Hamou op het idee gekomen om na elk geschreven hoofdstuk over Djibril, een tekening te maken over het leven van Kareem. Zonder woorden. Een soort van ‘meanwhile’. De inspiratie hiervoor vond hij in de manga’s waar hij fanaat van is, en waar er soms prenten getoond worden van personages die later geen rol meer hebben in het verhaal.

De titel Cécile verwijst trouwens naar de Franse toeriste die Kareem leert kennen via zijn werk als gids in het zuiden van Marokko. Djibril, zijn jongere broertje, wordt door de romance van zijn broer weg getrokken uit zijn dorp. Na 40 jaar omzwervingen in onder meer Frankrijk en Spanje, keert hij terug naar zijn jeugd. Een soort coming of age-verhaal, maar ook een liefdes- en avonturenverhaal.

De tekeningen van Penelope Deltour geven geen concrete personages weer, wel veel meer een sfeer en suggesties. Waardoor je als lezer samen met Kareem op ontdekkingstocht gaat in zijn eigen leven.

Ish wil met deze uitgave een eerbetoon brengen aan Zuid-Marokko én aan de liefde. En daar is hij – als we af mogen gaan op het aantal verkochte exemplaren - aardig in geslaagd. Zijn volgende boek zal een thriller zijn en geen dansboek. Want dat doet hij al jaren niet meer. Behalve aan de koffiemachine en met zijn dochters.

Herbekijk het interview op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief