Ingrid en Sara schreven (elkaar) een brievenroman tijdens scheiding van Sara

Brievenroman Zomerboekathon

Ingrid Verhaegen en Sara Serré schreven 'Met trieste groetjes'. Het gesprek met Tom De Cock in de Zomerboekathon is hun allereerste interview ooit. En ze hebben tonnen zin om over hun eerste boek te komen vertellen. Anderhalf jaar intens mailverkeer tussen twee goede vriendinnen gegoten in een hedendaagse brievenroman.

De eerste mail was een mail van Sara naar Ingrid met de vraag of ze bij haar mocht komen logeren, omdat er 'troubles' in haar huwelijk waren. En vanaf toen mailden ze meerdere keren per dag. En na anderhalf jaar zei Ingrid: 'Je weet toch wel dat we een boek geschreven hebben'. 'We zijn allebei taalleerkrachten en zo zijn we veel beginnen mailen over de scheiding en het verbrand handje. Ik had daar kokend water over gegoten', gaat Ingrid verder. 'We deden ook ons best om mekaar te doen lachen. Het was voor Sara zo al moeilijk met die scheiding', zegt Ingrid. 'De titel is met 'Trieste groetjes' maar het is geen triest boek geworden', vult Sara aan. 'We hebben de brieven natuurlijk nog wel herschreven en hebben fictie en non-fictie gemengd om het ook voor de buitenwereld verteerbaar te houden', zegt Sara.

'Het is de kroniek van een scheiding met een sausje van humor, maar het is aan de lezer om te bepalen of het echt grappig is', zegt Sara. De hoofdpersonages heten Esther en Lies in de roman. Het genre van de briefroman kan Sara en Ingrid al lang bekoren. Er zitten in het boek veel leestips verborgen. Ingrid leent aan Sara vaak boeken uit. 'Haar huis is een grote bibliotheek met muren vol boeken. Ik las alleen maar Nederlands en ze heeft me overtuigd om Engels te lezen', zegt Sara. Zo moest Sara het boek 'The Guernsey Literary and Potato Peel society' van Ingrid lezen. Het gaat over de Tweede Wereldoorlog op Guernsey dat ingenomen was door de Duitsers. Ze hebben een geheim genootschap en ze schrijven over de Duitsers. De boekentips in de mails zijn er niet met opzet ingestoken, maar het was om Sara afleiding te bezorgen. Het lijkt wel of Ingrid voltijds therapeut was voor Sara. 'Het ging vanzelf. Ik mail liever dan bellen, ik heb nog altijd geen gsm', zegt Ingrid bescheiden. Ingrid bracht het boek 'Heartburn' van Nora Ephron mee naar de Zomerboekathon. Het is ook een boek over een scheiding. 'Het is even grappig als hun boek', lachen ze beiden. De uitgeverij heeft dit boek trouwens op hun cover gezet als referentie. En daarom lezen ze het nu.

Het schrijven van het boek is het verwerkingsproces van Sara geweest. 'Op die manier heeft ze haar 'basisgeluk' kunnen behouden', zegt Sara. De leerlingen van Ingrid gaan het boek kopen en lezen. Sara had het niet vermeld in de klas. Maar iemand van het secretariaat had de leerlingen wel verteld over het boek. Sara heeft over het algemeen heel positieve reacties gehad. Eén iemand vond dat ze haar vuile was buiten hing. 'Het is niet als zelfhulpboek bedoeld, maar als leuk leesbaar materiaal', besluit Sara.

Voorlopig is er nog geen plan voor een nieuw boek.

Herbekijk het interview op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief