In zijn roman 'Rovers' voert Jan Vanriet een kunstenaar op die worstelt met een veranderende wereld

Fictie Pompidou

In zijn roman Rovers voert Jan Vanriet een kunstenaar op die worstelt met een veranderende wereld.

Louis Zoethout is een gerespecteerd beeldend kunstenaar, maar rond zijn zeventigste worstelt hij met de wereld en met zichzelf. Zijn nieuwe tentoonstelling oogst grote waardering, tot een jonge vrouw een kritisch krantenstuk publiceert waarin hij wordt neergezet als een belegen seksist. Hij meent een ode aan de vrouw te hebben geschilderd. En hij herkent zichzelf niet in de kritiek. Zijn schilderijen blijken genderbevestigend, verheerlijken grensoverschrijdend seksueel gedrag. Kortom: hij promoot ‘toxisch gedachtegoed’. Zo ontstaat er een enorme mediarel, wordt de kunstenaar een nationaal issue en voelt hij zich als opgejaagd wild. Heerlijk ironiserend zet Jan Vanriet een sakkerend stuk onbegrip neer, een personage dat zijn vat op de realiteit steeds nadrukkelijker verliest.

'Zoethout wordt geconfronteerd met iemand die zijn beelden slecht interpreteert en dan ontstaat die hetze en hij kan dat niet verwerken. En hij trekt het zich heel erg aan. Zoethout is een gevoelige ziel. Voor hem geldt niet: 'Alle aandacht, ook slechte is aandacht'', legt Vanriet verder uit. 'Hij voelt zich ook verraden door vrienden, want wie hem niet volkomen steunt is tegen hem. Hij is een complexe figuur. Maar het is ook een komische figuur omdat hij soms onnozel doet. Hij is niet goed in het overstijgen van zelfbeklag', legt Vanriet uit. Het boek is opgedragen aan het personage van de echtgenote van Zoethout, Nora. Maar het is een kleine omweg om het aan Vanriets eigen vrouw op te dragen.

Toen Vanriet het boek begon te schrijven, waren er een paar zaken die bijna idioot waren, zegt hij, zoals Scarlett Johansson die een rol als transgender aanvaard had en dan allerlei bagger over zich heen kreeg en uiteindelijk de rol ook weigerde. Of de discussie: 'Kan je wel nog een schilderij van een naakte vrouw geschilderd door een man aanschaffen?' Vanriet wil naar de intrinsieke waarde van de schilderijen kunnen kijken. Debruyne vindt het wel logisch dat musea discussies voeren.

Herbeluister het interview in Pompidou op klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief