In zijn nieuwe autobiografische roman 'Jachthuis' neemt Oscar van den Boogaard afscheid van de figuur die zijn moeder was - herbeluister het interview in Culture Club

Fictie Radio 1

In zijn vorige roman 'Kindsoldaat' onthult de Nederlandse schrijver Oscar van den Boogaard dat hij de buitenechtelijke zoon is van de Nederlandse prins Bernhard. ‘Al mijn romans gaan over afwezige vaders en vrouwen met geheimen’ vertelde hij toen in Touché.

Nu is er ‘Jachthuis’ dat hij kwam voorstellen bij Marcel Vanthilt in Culture Club op Radio 1. Hierin schrijft hij over zijn aan alcohol verslaafde moeder die hem als kind 's nachts uit zijn slaap hield en waarvoor hij moest zorgen. Een verstoorde moeder-kind relatie waarin hij als kind de zorgende rol opnam en de moeder het kind werd.

'Het boek heeft een enorme lichtheid en het is deze lichtheid die ik als kind heb ontwikkeld als overlevingsstrategie' vertelt Oscar in Culture Club. Zijn moeder is ondertussen 30 jaar geleden overleden en 'het is belachelijk dat je als volwassen man nog met je moeder bezig bent, maar heel veel mannen zijn dat....het is als het uitdrijven van de duivel, nu kan ik weer verder'. Hij vindt soelaas in de hedendaagse kunst waarin hij vrijheid ervaart, in tegenstelling tot zijn oude feodale familie.

'Jachthuis' verschijnt op 3 maart.

Favoriete kinderboek van Oscar van den Boogaard: De Geheime Tuin van Frances H. Burnett

Oscar van den Boogaard tipt tijdens de uitzending ook zijn favoriete kinderboek. 'De geheime tuin' is een verhaal uit 1911, over twee zieke kinderen die elkaar leren kennen in een oud kasteel. Daar ontdekken ze een geheime tuin waar het - als bij wonder - lente wordt. 'Het gaat over de mooie wereld die aan de binnenkant van de mens zit. Niemand heeft er tijd voor, maar als je dit boek leest dan moet je er wel tijd voor maken.'

Ontdek de andere cultuurtips van Oscar van den Boogaard en kom meer te weten over het boek waarin hij momenteel zelf aan het lezen is op de Instagrampagina van LangZullenWeLezen.

Op 11 maart zat de auteur in de uitzending van Pompidou met Chantal Pattyn, die je kan herbeluisteren op klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief