Simon Debbaut - L'Ecluse

In zijn debuutroman 'Welkom bij de club' vertelt Thomas van der Meer over zijn transitie van vrouw naar man - Luister naar een nieuwe aflevering van 'Groen Gebladerte'

Debuut Radio 1

Groen Gebladerte

Voor een gesprek over boeken neem je liefst ruim de tijd, en daar is een podcast de ideale habitat voor. Zo is er net een nieuwe aflevering verschenen van Groen Gebladerte, de podcast op Radio1.be waarin Tom De Cock in de boekenkast gaat neuzen bij debuterende schrijvers thuis.

Deze keer is het aan de Nederlander Thomas van der Meer.

Wie is Thomas van der Meer (1986)?

Thomas woont in Amersfoort, Nederland. Hij combineert een heftige job in de ouderenzorg met een leven als auteur. Zijn debuut 'Welkom bij de club' is het geromantiseerde verhaal van Thomas z’n transitie van meisje naar jongen. Gek genoeg een bijwijlen hilarische kijk op hoe onhandig de wereld om hem heen omgaat met zijn nieuwe voorkomen. En ook een beetje het verhaal van een Nederlandse man met een Belgische penis. 'Ik heb een Vlaamse penis. De beste penisdokter zit in België. De mijne is echt uitstékend gelukt', aldus de schrijver.

Als je in transitie bent, ga je door verschillende fasen. Eerst ben je een vrouw. Dan een transgender. Dan een man. En meteen ook homo, in mijn geval. Bij elk van die fasen horen vooroordelen, en die moeten dan maar kloppen. Terwijl ik al die tijd gewoon dezelfde bleef.

De boekenkast van Thomas van der Meer

In Groen Gebladerte legt elk van de auteurs Tom De Cock één huiswerkboek op dat hij moet lezen voor hij op bezoek mag komen.

Thomas koos voor Dagen zonder eind van Sebastian Barry. Het verhaal? Aan de vooravond van de Amerikaanse Burgeroorlog ontmoeten twee thuisloze tienerjongens elkaar. Vriendschap wordt liefde. Ze trekken samen naar de oorlog en adopteren uiteindelijk zelfs – hou je vast – een dochter.

Andere boeken die Thomas tipt zijn:

Louis Couperus – De stille kracht
David Van Reybrouck – Congo
Hella Haasse – Het woud der verwachting
Marie Kessels – Een sierlijke duik
Marie Kessels – Veldheer Banner
Rachel Cusk – Contouren
Niña Weijers – Kamers Antikamers
Christine France – Het Grote Bakboek
Davy de Vuysdere – Goesting
Annie Proulx – Brokeback Mountain
Laura Broeckhuyzen – Winter-IJsland
Christiane Ritter – Een vrouw in de poolnacht
Nadia De Vries – Kleinzeer

Luister naar Thomas van der Meer in 'Groen Gebladerte'

Kom meer te weten over Thomas en luister naar 'Groen Gebladerte'. Je vindt ze hier en op de podcastplatformen van Radio 1.

Listen on Apple Podcasts

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief