In Italië start een groot maffiaproces- Sanne de Boer schreef er het boek 'Mafiopoli' over

Non-Fictie De Afspraak

'Mafiopoli' is een spannend non-fictie verhaal uit de laars van Italië. Daar is het grootste maffiaproces in meer dan 30 jaar van start gegaan. Het gaat over de Ndrangheta, de machtigste maffia van Italië. Er staan meer dan 350 mensen terecht. Journaliste Sanne de Boer schreef er het boek 'Mafiopoli' over.

De Boer heeft gemerkt in de 14 jaar dat ze er woont dat dat de Ndragetha een steeds duidelijker probleem werd en niet enkel daar maar ook in de rest van Italië en Europa. 'In België wonen ze vooral in Limburg omdat het handig is om in de buurt van de grens te zitten. Maar dat hebben ze zo'n 2 jaar geleden goed ondervangen met de operatie Pollino. Toen hebben ze in de grensstreek zo'n 90 Ndraghetisten tegelijk opgepakt', vertelt de Boer. 'Een aantal zijn uitgeleverd. Het ging vooral over Ndraghetisten die via restaurants heel wat geld witwassen. Ze zijn groothandelaars in cocaïne en ze gebruiken de havens van Antwerpen en Rotterdam hier graag voor'.

'We vergeten die verhalen heel vaak en daarom heb ik dit boek geschreven. En of het veilig is', weet de Boer niet. Er worden veel lokale journalisten bedreigd. Ze is de eerste buitenlandse journaliste die er een boek over schrijft en ze beschrijft ook in haar boek dat ze af en toe twijfelt of ze er mee moet doorgaan. De Boer houdt er wel een 'low profile' op na, legt ze uit.

355 verdachten dat is gigantisch, de voorzieningen voor het proces zijn enorm, hoe komt het dat het zo een grote zaak is geworden? 'Ze hebben zichzelf de monstertaak gegeven om in korte tijd deze 355 mensen veroordeeld te krijgen. Ze proberen een netwerk rond een zeer machtige clan bloot te leggen. Er zijn er maar een paar die voor een snel proces kozen, het lijkt wel een strategie te zijn dat de meerderheid voor een normaal langzaam proces koos, ze zouden zo wel eens in tijdsnood kunnen komen. Er zitten ondernemers, schepenen, allerlei soorten mensen tussen en ze wilden allerlei soorten gunsten', gaat de Boer verder.

Er is heel veel dankbaarheid voor politie en justitie nu , er werd zelfs geapplaudisseerd. 'De naam van het proces is ook 'wedergeboorte'. Je laat zien aan welke kant je staat en dat is niet evident daar. Want je spreekt er normaal niet over, uit vrees', vertelt de Boer. Daarom moest de Boer haar nieuws voor haar boek ook vooral halen uit de krant en door te spreken met aanklagers en experts. Ze kon er niet over praten met haar dorpsgenoten, want dan brengt ze hen in gevaar. 'Zelfs voor het publiceren van een bericht over de arrestatie van een lid van de maffia, werd een lokale journalist bedreigd. De Ndraghetisten zijn zo intimiderend als groep, dat ze zelfs geen geweld meer hoeven te gebruiken om mensen af te persen', legt de Boer uit.

De voorbije 3 jaar heeft de Boer permanent aan het boek gewerkt. Heel wat mensen weten dat ze het schrijft, vooral vrienden dan. Maar het is juist iets waar je wel discreet over bent. En het is pas als ze teruggaat naar Italië dat ze zal weten of het gewaardeerd wordt of net niet. Ze moet nog eens goed nadenken of het wel vertaald mag worden naar het Italiaans. Er is alvast interesse. Ze is wel eens bang, maar ze heeft bewust gekozen voor dit onderwerp. Ze heeft het boek daarom ook 'Mafiopoli' genoemd: een samenleving die door de maffia wordt bestuurd.

Ze wilde ook een ander aspect van de maffia tonen, 'het zijn niet de schietende onderwereldfiguren'. En ze wil tonen hoe het structuren en de democratie ondermijnt. 'En net in deze covid-tijden helpen deze maffiosi heel wat ondernemers met hun crimineel geld, maar over een paar jaar gaan ze woekerinteresten vragen en dan worden die mensen weer afhankelijk. Dus we moeten dit proces nu steunen. Het is een voorbeeld van hoe je zo'n proces kan aanpakken, als het lukt. Hopelijk wel. Het zal minstens 2 jaar duren', sluit de Boer af.

Herbekijk de uitzending hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief