In het spoor van 'De autonauten van de kosmosnelweg' van Julio Cortazar en Carol Dunlop

Non-fictie Radio 1

Nog één keer een lange autotocht, en daarna een autoloos bestaan: Adriaan Van Aken reed naar Marseille om er zijn auto te verkopen. Normaal doe je over die reis een uur of tien. De trip van Adriaan duurde een maand.

Het duurde zo lang omdat Adriaan Van Aken een kunstenaar is: regisseur, theater- en podcastmaker. Hij heeft van die laatste autoreis iets bijzonders gemaakt. Julio Cortazar en Carol Dunlop waren zijn voorbeeld.

Julio Cortazar, Argentijns auteur, en Carol Dunlop, Canadees fotograaf, hebben in 1982 dezelfde reis gemaakt. Ze namen de snelweg van Parijs naar Marseille, en deden 33 dagen over die tienurenreis.

Ze hielden zich aan strenge regels: verlaat de snelweg nooit, en bezoek onderweg elke aire, elke rustplaats langs de route. Ze deden twee aires per dag; op de tweede brachten ze de nacht door. Dat gaat dus niet vooruit. Maar het leverde wel een erg mooi boek op: De Autonauten van de Kosmosnelweg.

Adriaan is hen nagereisd. Hij heeft er een fotodagboek van bijgehouden, en verwerkt nu alle audio-opnames die hij gemaakt heeft tot een theatervoorstelling (een productie van het Nieuwstedelijk) en een podcast.

Herbeluister Interne keuken met Adriaan hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief