In het najaar komt er een groot Oekraïens cultuur- en literatuurfestival

VRT NWS

Schrijfster Taissiia Nakonechna heeft in Gent een Oekraïens cultuurplatform opgestart. Het promoot de Oekraïense cultuur in ons land via activiteiten. Kunstenaars kunnen er ook met elkaar in contact komen en samenwerkingen opzetten. Dit weekend is er al een klein event, in het najaar komt er een groot Oekraïens cultuur- en literatuurfestival.

Schrijfster en uitgeefster Taissiia Nakonechna woont al 5 jaar in het Gentse en speelde al lang voor de oorlog met het idee om een Oekraïens cultuurplatform op te zetten in ons land. De recente gebeurtenissen brachten die plannen in een stroomversnelling. 'Ik heb net na de invasie van de Russen in Oekraïne een denktank opgezet waarmee we eerst de humanitaire hulp hebben geregeld', vertelt Nakonechna. 'Nu is er aan die hulp minder nood en verpopt onze organisatie tot een cultureel platform.'

Nakonechna wil met het platform culturele evenementen op poten zetten die de Oekraïense cultuur bekend maken in ons land. Komend weekend is er al een panelgesprek tussen Oekraïense schrijvers in ons land met ook videogetuigenissen van collega’s die nog niet gevlucht zijn. In de herfst volgt een groot Oekraïens cultuur- en literatuurfestival. 'Heel veel mensen willen meer weten over de Oekraïense cultuur vroeger en nu. Ik krijg daar heel erg veel vragen over', zegt Nakonechna.

Lees verder op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief