De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

'In het hoofd van De Wever'- nu ook boek bij de reeks op Eén

Non-Fictie BDW

‘Mag ik u een jaar lang volgen?’ Dat gekke idee legde reportagemaakster Petra De Pauw na de federale verkiezingen van 2019 voor aan Bart De Wever. Maandenlang hield hij zijn beslissing in beraad. ‘Ik heb geleerd dat procrastinatie het moeilijke woord is voor uitstelgedrag en dat het volgens Bart De Wever een van zijn werkpunten is’, zegt Petra nadien. Op zaterdag 12 januari 2020 mocht ze dan toch de eerste keer meelopen (letterlijk en figuurlijk). Het werd het begin van een boeiend traject en een wederzijdse waardering.

Petra De Pauw: ‘Ik ervaarde het als een groot voordeel dat ik geen politiek journalist ben. Zonder grote voorkennis of agenda kon ik vrij kijkend, luisterend en vragend meedraaien op de non-stop werkvloer van een partijvoorzitter en burgemeester. Daardoor kon ik het mij permitteren om ook de voor hem moeilijkere onderwerpen ter sprake te brengen, niets te schuwen en ongestraft mijn mening te geven.’

Het werd een ongezien en verrassend jaar, met een moeizame regeringsvorming en een wereldwijde pandemie die alle kaarten overhoop schudde. De partij(voorzitter) kreeg het zwaar te verduren, zowel door de onderhandelingen als door interne uitschuivers.


‘Geeft dat jou ook een krak?’ vraag ik voorzichtig. ‘Naast het plakwerk zie ik je ook vaak brandjes blussen.’ Hij twijfelt. Zijn gezichtsexpressie zit verborgen achter een mondmasker met een print van de Madonna van Fouquet met één ontblote borst. Bij elke ademhaling beweegt het mondkapje en lijkt het schilderij tot leven te komen.
‘Zo is mijn leven, Petra. Jij wou dat per se volgen, maar mijn leven is een hel. Ik kan dat niet verbloemen, but I kinda love it. Dit vak kan je alleen maar doen als je er een passie voor hebt, anders hou je het geen half jaar vol. Dit doe je niet om even je zakken te vullen. Je doet het omdat je daarvoor gemaakt bent. Ik ben een politiek beest.’
‘Mij lijkt het een vrij eenzaam bestaan. Ook al heb je hier een zaal vol mensen rond jou.’ Bart knikt.
(1 september 2020)


In het boek komen nog meer fragmenten voor die uiteindelijk niet weerhouden zijn voor de TV-reeks.

Je kan de reeks volgen op Eén en VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief