Catherine Vuylsteke las 'Kintu', de bekroonde debuutroman van Jennifer Nansubuga Makumbi

Fictie Klara

Catherine Vuylsteke las het romandebuut 'Kintu' van de Oegandese schrijfster Jennifer Nansubuga Makumbi.

Jennifer studeerde literatuur in Kampala, de hoofdstad van Oeganda, en week in 2001 uit naar Groot-Brittannië. Ze wilde schrijven vanuit deze Britste context en haar verwondering over de kijk van de Britten op Oeganda. In interviews vertelt ze dat ze 'door in Europa te wonen ze zich Afrikaans is beginnen voelen.'

Ze heeft een heel Afrikaanse roman geschreven in die zin dat in het boek geen enkele witte mens voorkomt, aldus Catherine Vuylsteke. Het verhaal speelt zich af tussen 1750 en 2004. Het begint bij een stamvader die een vloek haalt over zijn nageslacht. Het hele boek, in 5 delen, belicht de nakomelingen en hoe die op een tragische wijze aan hun einde komen.

Het boek, ondertussen bekroond, vond oorspronkelijk geen uitgeverij, onder meer omdat er geen witte personages in voorkwamen en het boeganda-taalgebruik waarvoor ze een verklarende woordenlijst weigerde toe te voegen. Hiermee wilde ze een statement maken: ' Wanneer wij, Afrikanen, Britse of Amerikaanse literatuur lezen, dan staan daar ook heel veel woorden in die wij ook niet kennen.' Volgens Catherine doet het boeganda-taalgebruik niets af aan de taal en de vaart van het verhaal.

Wat maakt het boek zo Afrikaans? Door de stamvader en de vloek is er een hele ketting van verhalen die voortvloeien uit traditionele mythes. Ook het feit dat verleden, heden en toekomst in een soort magische andere wereld verbonden worden, zonder dat het folklore wordt, zijn kenmerkend. Bovendien maakt ze heel scherpe, rake observaties van de hedendaagse Oegandese samenleving.

Jennifer Nansubuga Makumbi werkte 10 jaar aan dit debuut. Ze wilde vanuit de Britse realiteit een verhaal brengen, gebruikmakend van een andere beeldtaal, die Afrikanen begrijpen. Dit doet niets af aan de lezenswaardigheid voor westerse lezers en dat is er zo mooi aan, besluit Catherine in Pompidou wiens recensie je hieronder kan herbeluisteren.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief