In 'Demonen' bundelt antropologe Marita de Sterck volksverhalen uit verschillende hoeken van de wereld over het kwade, en hoe ons dat de daver op het lijf jaagt

Non-Fictie Klara

Schrijfster Marita de Sterck buigt zich al jaren over volksverhalen in verschillende culturen. In 'Demonen' bundelt ze verhalen uit verschillende hoeken van de wereld over het kwade, en hoe ons dat de daver op het lijf jaagt.

Marita de Sterck is antropologe en 'Demonen' is haar 6de bundel met volksverhalen. Als kind raakte ze in de ban van waarschuwingsverhalen, zoals dat over de pekduivel in de Rupel of over de floddermadammen op de Kalmthoutse Heide. Ze kreeg er niet genoeg van en er schuilt nog altijd iets van dat hongerige kind dat naar verhalen hunkert in haar.

'Waarom hebben wij die verhalen nodig en vinden we die uit?' vraagt Chantal Pattyn haar in Pompidou. 'Het is een manier van zorgen voor elkaar, zoals je ook brood en soep kunt geven aan mensen, kan je ook verhalen schenken. Ik geloof sterk in het zorgende en helende van verhalen: ze leren ons omgaan met angst.'

'Angst en menselijke kwetsbaarheid' is ook het hoofdthema van deze nieuwe bundel waarin de mensen de huiver heel nabij laten komen en dan daar iets mee doen. Het is ook een manier om om te gaan met onze breekbaarheid. 'Wat mij vooral aanspreekt in niet- westerse culturen is dat men heel ongecensureerd en ongezouten vertelt over erotiek en agressie ongeacht de leeftijd. Ik ga echt graag op zoek naar die rauwe varianten."

Een mooi voorbeeld is het motief van de rollende schedel dat circuleert in heel Zuid-Amerika. Het start met een jachtscène en eindigt met de grote bosgeest die orde op zaken stelt. Een ander terugkerend thema is dat van sterke vrouwen zoals dat ene verhaal uit Kazachstan waarin een nog ongeboren meisje haar vader wil spreken.

De verhalen komen uit de hele wereld, ze verzamelt ze onder meer bij immigranten die in België zijn terechtgekomen.

Waarom is het verhaal van Roodkapje zo 'opgesuikerd'? 'We zijn bange opvoeders geworden, die beducht zijn om kinderen en jongeren te confronteren met dramatische elementen in een mensenleven, we houden ze ervan weg, we gaan daarom de verhalen versuikeren. Disney had er ook een handje van weg' vertelt Marita in Pompidou.

'Maakt corona nu ook kans om een nieuw soort demon op te leveren?' vraagt Chantal nog. 'Er zijn nu al volop urban legends aan het circuleren. The enemy makes the story, het is de vijand die het verhaal kracht geeft' aldus Marita.

Jonas Thys maakte de illustraties in het boek. Het volledige gesprek kan je hieronder herbeluisteren.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief