Foto: Eddo Hartmann - Singel Uitgeverij

'In de wacht' van Alfred Birney - een toekomstboek ingehaald door de tijd

Fictie Radio 1

Alfred Birney won in 2017 de Libris Literatuurprijs met zijn roman 'De tolk van Java'. Alfred Birney is auteur van een groot oeuvre van romans, novellen, verhalen en essays, waarin zijn Nederlands-Indische familiegeschiedenis een centrale plaats inneemt.

Nu is er zijn nieuwe roman: 'In de wacht', over een man die wacht op zijn operatie in het ziekenhuis en met een griezelig juiste voorspelling van de corona-epidemie, geschreven voor de coronacrisis. Hij schreef het in 2019 en zag het boek als een soort toekomstboek, maar het werd ingehaald door de tijd, vertelt hij aan Annelies Moons in Culture Club.

Hij belandde zelf een paar keer in het ziekenhuis met hartklachten en werd aldoor geplaagd door de herinneringen aan deze tijd in het ziekenhuis. Deze angsten probeerde hij te bezweren via het schrijven van dit boek. Herbeluister Alfred Birney in Culture Club.

Herbeluister Alfred Birney ook in Pompidou. Hierin gaat hij dieper in over de moeder die niet opdaagt in het ziekenhuis en zijn vader die in de roman is geslopen, over het multiculturele Nederland dat op een spastische en huichelachtige manier omgaat met haar koloniaal verleden.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief