In de graphic novel 'Drieman' brengt Wide Vercnocke een heel persoonlijk verhaal, dat van het collaboratieverleden van zijn grootvader en hoe hij en zijn vader hiermee worstelen

Fictie Klara

Wide Vercnocke duikt in zijn eigen familiegeschiedenis in de graphic novel 'Drieman'.

'Drieman' brengt het pakkend en persoonlijk verhaal van drie mannen: de grootvader, vader en de tekenaar zelf. Het gaat over het verleden van de grootvader, Ferdinand Vercnocke, die na de Tweede Wereldoorlog veroordeeld werd tot 10 jaar gevangenisstraf wegens collaboratie. Ferdinand was in de jaren 30 een dichter van 'de Vlaamse zaak', hij publiceerde in de Vlaams-nationalistische krant 'Volk en Staat' en was na de oorlog het boegbeeld van de veroordeelde Vlaamse literaire collaborateurs.

'Drieman' vertelt over de emotionele weg die Wide en zijn vader hebben bewandeld. Het verleden van de grootvader was geen familiegeheim, maar het baadde in een 'waas van waarheid' en onbegrepenheid. Pas nadat de grootmoeder, weduwe van Ferdinand overleed in 2015, onthulde het familie-archief meer details en volgde een volledige ontdekking van wat er is gebeurd. Een ontdekking die de familie op haar grondvesten deed daveren: 'We wisten niet dat het zo diep zat.' Er was een gedicht voor de Führer en een ontmoeting met de Duitse Propaganda-minister Joseph Goebbels. 'Het was echt écht.'

Wide heeft zijn grootvader nooit echt gekend, hij was vier toen hij overleed, maar hij werd door zijn grootmoeder op een piëdestal gezet. 'Je mocht er niet aankomen.' Voor zijn vader was het moeilijker, hij heeft hem 35 jaar gekend.

De tekeningen in 'Drieman' maken duidelijk hoezeer dit verleden bezit van hen neemt. In de graphic novel vallen de drie mannen eigenlijk samen, dat is wat Wide tekent, het is een metafoor voor het intergenerationeel trauma in de familie. 'Ik heb lang geworsteld met de vraag: Hoe ik mij hiertoe moet verhouden?' vertelt Wide Vercnocke aan Nicky Aerts in Pompidou.

Herbeluister Wide over Drieman, een gesprek dat telefonisch verliep, hiertoe genoodzaakt door de coronamaatregelen.

Ook Culture Club was benieuwd naar het verhaal van Wide over 'Drieman' en belde hem in de uitzending.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief