De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

©Evie Lippens

In de boekenkast van Dorien de Wit, winnares van de Poëziedebuutprijs 2022

Poëzie VRT NU

Groen Gebladerte

De weg naar de top van de literatuur is geplaveid met bloed, zweet en goede boeken. Tom De Cock ontmoet voor Radio 1 acht ontluikende toptalenten in proza en poëzie. Wie zijn ze? Wat schrijven ze? Wat lezen ze zelf?

Tom zoekt hen thuis op en duikt met hen in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat hoor je in deze nieuwe reeks van 'Groen Gebladerte', een podcast met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken.

In de achtste en laatste aflvering van dit seizoen krijgt Dorien de Wit, winnares van de Poëziedebuutprijs 2022, in Amsterdam Tom De Cock over de vloer. Luister op VRT MAX!

Over Dorien de Wit

Dorien de Wit (1980) had een hoofd vol dingen die verteld moesten worden, en dus ging ze naar de Kunstacademie. Vandaag maakt ze installaties, die vaak een mengvorm zijn van taal en expositie, en prachtige audiowandelingen. Dit jaar bundelde ze ook haar gedichten in een debuut. Ze woont en werkt normaalgezien in hartje Amsterdam, maar vertrekt binnenkort op schrijfresidentie in Maastricht.

Over 'Eindig de dag nooit met een vraag'

Doriens debuutbundel is een strenge selectie uit haar gedichten van de voorbije jaren. 'Eindig de dag nooit met een vraag' gaat vooral over waarneming en onrust. In korte reeksen van heel precieze, nuchtere gedichten zet ze alles op losse schroeven. Wat is de werkelijkheid? Kan ik vertrouwen wat ik voel en zie? Het dichterlijk ik is voortdurend onderweg, soms letterlijk op reis naar de andere kant van de wereld, compleet met Google Street View-coördinaten erbij. Een frisse, zintuigelijke verzameling van observaties, omkeringen en bedenkingen, die prompt de Poëziedebuutprijs 2022 kreeg.

‘Ik ben niet het soort dichter dat denkt: dáár ga ik nou ’s een bundel over schrijven. Ik werk meer vanuit een zoeken, het onderzoeken van mijn eigen geest. Er ontstaat een spoor. Terwijl je loopt ontstaat er een weg, die op voorhand niet was uitgestippeld.’

In de boekenkast van Dorien de Wit

'Zeg me wat je leest, en ik zeg wie je bent'. Elk van de auteurs uit Groen Gebladerte legt één huiswerkboek op aan Tom, dat hij MOET lezen voor hij op bezoek mag komen. Dorien de Wit geeft Tom de opdracht De ontdekking van de wereld: kronieken van Clarice Lispector te lezen. Lispector was een flamboyante Braziliaanse society-figuur uit de vorige eeuw en een van de belangrijkste auteurs uit dat land. Het boek is een bundeling van haar krantencolumns omstreeks de jaren 70. Nu eens een paar regels, dan weer een essay van een paar bladzijden lang. Het zijn gesprekken, gedachten, herinneringen, anekdotes uit haar leven die samen een zelfportret van haar en een spiegel voor de lezer vormen. Het is voor Dorien de Wit het soort boek dat ze liefst altijd dichtbij zich heeft en ze zeker meeneemt naar haar schrijfresidentie in Maastricht.

  Een andere lievelingsauteur van Dorien is Robert Macfarlane. Over hem vertelt ze: ‘Ik heb een zwak voor nature writing. Robert Macfarlane beschrijft bijvoorbeeld hoe met het verdwijnen van talen ook waarnemingen van de natuur verdwijnen. Het Gaelic heeft een woord voor de glinstering van maanlicht op de rug van een zalm. Als het Gaelic verdwijnt, zal niemand die glinstering nog kunnen benoemen, en verdwijnt die specifieke waarneming uit ons wereldbeeld.’

  In de boekenkast ontdekt Tom ook heel wat Vlaamse auteurs: Erwin Mortier, Peter Verhelst en Delphine Lecompte om er enkelen te noemen. En ontspannen doet ze graag met misdaad: 'Mijn guilty pleasures zijn Agatha Christie en Sherlock Holmes. Literair kan je daar van alles op aanmerken: het is echt wel een formule, de dialogen zijn gedateerd. Maar het is zo bevredigend dat je aan het begin van het verhaal een vraag krijgt, en dat die hélemaal wordt opgelost. Daar ontspan ik echt helemaal van.’

  Hieronder het lijstje van boeken die in de podcast de revue passeren:

  • Robert Macfarlane – Landmarks
  • Robert Macfarlane – De oude wegen: een voetreis
  • Helen Macdonald – De H is van havik
  • Esther Kinsky – Langs de rivier
  • Agatha Christie – Endless Night
  • Agatha Christie – The Sittaford Mystery
  • Roger Hargreaves – Mr. Worry
  • Jenny Offill – Weather: A novel
  • Joke Van Leeuwen – Duizend dingen achter deuren
  • Nicholson Baker – The Mezzanine
  • Erwin Mortier – Godenslaap
  • Peter Verhelst – Het Spierenalfabet
  • Tjitske Janssn – Het moest maar eens gaan sneeuwen
  • Delphine Lecompte – De baldadige walvis: gedichten
  • K. Michel – Ja! Naakt als de stenen
  • Jeanette Winterson – The Powerbook
  • Clarice Lispector – De ontdekking van de wereld: kronieken

  Lees hier wie de andere zeven beloftevolle schrijvers in Groen Gebladerte zijn.

  Deel dit artikel

  Nog meer boekennieuws op

  Kom erbij en lees mee.

  Begint het te kriebelen?

  Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
  Laat het leesplezier beginnen!

  Log in met je VRT profiel

  Meer leesplezier?

  Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
  We sturen je elke week een verse update!

  Schrijf je in op de nieuwsbrief