In 1994 was hij het signeren beu, maar nu is Herman Brusselmans weer van de partij

VRT Boekenmaand VRT ARCHIEF

Herman Brusselmans. Zelfs wie geen fervente lezer is, kan onmiddellijk een gezicht op de man plakken. Brusselmans is dan ook bij het grote publiek bekend als de sarcastische columnist en de veelschrijver die schuttingstaal en seksuele uitspraken niet schuwt. Dat hij al 80 boeken op z’n conto heeft én al enkele seizoenen een vast jurylid is in De Slimste Mens, helpen natuurlijk ook.

Dit jaar is Herman Brusselmans een van de eerste gasten in de Boekathon met Tom De Cock. Dit is een interviewmarathon op VRT NU vanuit Antwerp Expo waar Tom De Cock, 7 dagen lang, telkens een kwartier praat met een schrijver. Voor Brusselmans is het trouwens de 39e keer dat hij naar Antwerp Expo trekt. De vorige jaren voor de Boekenbeurs, dit jaar voor het nieuwe Lees! Het Boekenfestival. Hij is dus als geen ander geplaatst om als ervaringsdeskundige op te treden. En dat doet hij met verve in deze drie fragmenten uit ons rijk VRT-archief.

Ervaringsdeskundige in signeren

In dit fragment uit 1994 is hij, samen met Paul Mennes, te gast in De Zevende Dag. Naast het feit dat Herman het niet leuk vindt om zoveel boeken te moeten signeren op de Boekenbeurs, beledigt hij ‘op z’n Hermans’ presentatrice Paskal Deboosere.

De Mens is niet gemaakt om te werken, maar om te sterven

In 1985 wordt Brusselmans geïnterviewd op de Boekenbeurs naar aanleiding van zijn nieuwste boek 'De man die werk vond'. Op dat moment ziet Brusselmans er nog niet uit als langharige rebel en vertelt hij dat hij van het 'angstige type' is. Met deze teneur van zijn boek sluit hij het interview af: 'De mens is niet gemaakt om te werken'.

De streken van de jonge Tom Lanoye en Herman Brusselmans

Maar na een rustig coronajaar, waarin signeren bijna onmogelijk was, zal hij wellicht uitkijken naar de vele nieuwe kansen op de verschillende festivals en events. Hij voelde zich immers in 2019, een jaar vóór de pandemie, ook al als een vis in het water toen De Madammen van Radio 2 zich installeerden op de Boekenbeurs. Hij omschrijft schrijvers als ‘apen in een kooi die soms voor spek en bonen aan hun signeertafel zitten’. Hij rakelt nostalgische Boekenbeurs-verhalen op. En vertelt over de tijd toen hij en Tom Lanoye nog jong en onbekend waren en welke streken ze toen allemaal konden uithalen op de beurs.

2019 en 2020

Maar Brusselmans kan ook iets zinnigs over boeken zeggen. Zeker als het over zijn eigen oeuvre gaat. Duik mee in dit fragment uit 2019 waar Siska Schoeters hem vragen stelt over zijn boek ‘De tafel’.

Lees ook: 'Wat gebeurt er met je geest wanneer je in coma ligt?'. Dit is wat Herman Brusselmans onderzoekt bij het hoofdpersonage van zijn 80e boek met de titel 'Bloed spuwen naar de hematoloog'.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief