Ilse Van Loy: 'We zijn een van de landen die het minst investeren in onze kinderen'

Non-Fictie De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow

Onze kinderen spelen te weinig. Dat zegt dokter Ilse Van Loy, die het boek 'Moeder, waarom spelen wij (zo weinig)?' schreef. Maar wie zijn verantwoordelijkheid is dat nu eigenlijk? Ze schreef er een boek over en kwam erover vertellen in de show van haar echtgenoot Peter Van de Veire.

Kinderen moeten veilig kunnen spelen. Maar als je wilt dat ze iets bijleren voor als ze groter zijn moet je hen helpen om om te gaan met een conflict. Dat zijn erg belangrijke leermomenten en je moet dus niet elk conflict proberen te vermijden.

Maar doe als ouder ook voldoende aan zelfzorg. Af en toe de tablet in de handen van je kind steken, kan ook geen kwaad.

'Maar onlangs was het nog in het nieuws, we zijn een van de landen die het minst in onze kinderen investeren. In Scandinavië krijgen mensen heel veel ouderschapsverlof. Er zijn ook andere schoolsystemen. Er is veel meer inclusief onderwijs, kleinere klassen en onderwijs op maat, het is bij wet verboden om kinderen voor de leeftijd van 12 jaar punten te geven, hobby's zijn beter aan het schoolsysteem verbonden, de school duurt er veel minder lang, ...', legt Van Loy uit.

Herbeluister het interview op MNM.be

Ilse Van Loy in De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie onderzocht wat zinvol speelgoed is en of onze kinderen gemiddeld genomen eigenlijk niet te veel speelgoed hebben in vergelijking met vorige generaties. Sofie Lemaire legt de vraag voor aan Ilse Van Loy die in ieder geval een pleidooi voor meer 'vrij spel' voor kinderen, met of even goed zónder speelgoed, houdt.

Beluister het gesprek op Radio 1 Select.

Ilse Van Loy bij De Madammen

Ook De Madammen op Radio 2 nodigden Ilse Van Loy uit in de studio. Ze heeft het onder meer over het belang van spelen voor volwassenen. 'Wij spelen meer in ons hoofd, we beelden ons situaties in en hoe die kunnen verlopen... Hoe speelser je in je hoofd blijft, hoe beter je je kind kan begrijpen.'

Bekijk het fragment op radio2.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief