'Ik had een levensbedreigende ziekte, en op de nacht dat ik met spoed werd geopereerd, werd ik geboren als kunstenaar' - Gideon Kiefer

Kunstboek Radio 1

Momenteel loopt in Geel een overzichtstentoonstelling met beeldend werk van Gideon Kiefer. Het oeuvre van Kiefer wordt gekenmerkt door bevreemdende taferelen en poëtische nachtmerries met als inspiratie zijn jeugd, het klimaat, de lockdown, de Barok-meesters én zijn hergeboorte na een dodelijke ziekte. 'Ik had een levensbedreigende ziekte, en op de nacht dat ik met spoed werd geopereerd, werd ik geboren als kunstenaar', vertelt Kiefer aan Annelies Moons in het programma Culture Club op Radio 1. Hij nam zijn artiestennaam aan en begon een nieuwe tijdsrekening A.D.: After Death. Vanaf die dag was hij als kunstenaar geboren. Voordien noemde hij zichzelf illustrator. Voor zijn schilderwerk laat hij zich vooral inspireren door werken van klassieke meesters zoals Rubens, Caravaggio en Repin, waarvan hij details uit hun schilderijen herinterpreteert.

Bij de overzichtstentoonstelling van zijn werk, te zien in CC De Werft in Geel, hoort ook een boek: 'GIDEON KIEFER -3007 A.D.—4897 A.D.' met een tekstbijdrage van cultuurjournalist Eric Rinckhout.

Beluister het gesprek in Culture Club op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief