Ignaas Devisch over net uitgebrachte vertaling van Adam Smiths 'Theorie over morele gevoelens'

Non-Fictie Interne Keuken

De naam Adam Smith. Als hij bij u een belletje doet rinkelen, denkt u vast en zeker aan economie. Ter rechterzijde wordt Adam Smith beschouwd als de grondlegger van het economisch liberalisme: de vrije markt gestuurd door de Onzichtbare Hand. Ter linkerzijde begint met hem het gewetenloze kapitalisme met nadruk op eigenbelang en hebzucht.

In weerwil van zijn reputatie zag Adam Smith zichzelf niet als een econoom. In moderne academische termen zou je hem eerder een socioloog kunnen noemen, of een moraalfilosoof.

Het klopt natuurlijk dat hij in zijn wereldberoemde standaardwerk 'The Wealth of Nations' het vrijemarktprincipe uit de doeken heeft gedaan, maar daar ging een ander boek aan vooraf: 'The Theory of Moral Sentiments'. Zelf vond Adam Smith dàt zijn hoofdwerk, het was het filosofische fundament waarop hij zijn economische ideeën heeft gebouwd.

Dat hoofdwerk is weinig bekend. En nu het werd vertaald in het Nederlands, wilden Koen en Sven het er in Interne Keuken graag over hebben. Want die ultradonkerblauwliberale Adam Smith heeft het in dat boek over empathie en medeleven. Dat lijkt in tegenspraak met het veredelde egoïsme van zijn ultradonkerblauwliberale vrijemarktprincipe.

Lijkt.

Ignaas Devisch heeft Smiths 'Theorie over Morele Gevoelens' voor Interne Keuken gelezen.

Herbeluister het interview op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief