Foto Ides Debruyne: Erik Van Grieken

Ides Debruyne, bezieler van burger-onderzoeksjournalistiek, las 'Wij zijn Bellingcat' van Eliot Higgings

Non-fictie Radio 1

Het zijn geen journalisten, geen mensenrechtenactivisten, geen wetenschappers, geen rechercheurs, geen archivarissen, geen computerwetenschappers, maar wat zijn het dan wel?

Bellingcat: de intelligence service voor de burgers

Voor wat ze doen bestond tot voor kort geen woord. Omdat wat ze deden niet bestond. Open Source Intelligence heet het ondertussen. De waarheid proberen te achterhalen, niet door op zoek te gaan naar geheime informatie - dat is wat inlichtingendiensten doen - maar door te blijven graven in gegevens die voor iedereen toegankelijk zijn. Het internet kent geen geheimen voor wie weet waar en vooral hoe hij moet zoeken.

Zo hebben ze kunnen bewijzen wie vlucht MH17 uit de lucht heeft geschoten. Of wanneer Assad voor het eerst gifgas heeft gebruikt. Zo proberen ze te achterhalen of Frankrijk illegaal wapens levert aan Saoudi Arabië en hoe de aanhangers van Falun Gong worden behandeld in Chinese gevangenissen. Gewoon thuis van achter hun computer.

Transparantie & samenwerking!

Eliot Higgins heeft het bedacht en schreef er nu een boek over Wij zijn Bellingcat.

Higgins is een naam als een klok in de journalistieke wereld. Hij heeft zijn studies als journalist niet afgemaakt maar ging online op zoek naar informatie die hij niet in de krant vond. Tijdens de Arabische Lente raakte hij gefascineerd door hoe een Amerikaanse radiojournalist de opstand op het Tahirplein versloeg vanuit Amerika aan de hand van de beelden die de opstandelingen op het internet posten!

Higgins geeft ook lezingen en workshops waarin hij zijn kennis en tools, trouw aan zijn missie, deelt. De topics van Bellingcat zijn de regio's waar oorlog wordt gevoerd en mensenrechten worden geschonden.

Bellingcat is een wereldwijd netwerk van amateurs, elk expert op een bepaald terrein, die samenwerken om de waarheid bloot te leggen, bewijsmateriaal aan te leveren en te stockeren uit vrees dat algoritmes ze zouden doen verdwijnen. Het zijn geen journalisten maar ze ijveren er wel voor dat hun rapporten worden opgepikt door de traditionele media.

Ides Debruyne is directeur van Journalismfund.be, het vroegere Fonds Pascal Decroos, een onafhankelijke non-profit organisatie die de onafhankelijke onderzoekstjournalistiek in Europa stimulteert en is groot pleitbezorger van deze innovatieve onderzoeksjournalistiek: Bellingcat zijn een soort van intelligence service voor de burgers en hun werk is niet zonder gevaar, vertelt Debruyne in Interne keuken.

Herbeluister het gesprek op Radio 1 Select.


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief