Ida Gerhardt rekent af met haar moeder in 'Het Levend Monogram'

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

'Het Levend Monogram' is de bekendste bundel uit het oeuvre van Ida Gerhardt. Dick Wursten, protestantse dominee en groot poëzieliefhebber, is fan van haar.

Wat Gerhardt telkens weer probeert in haar gedichten is om de dingen vast te houden. Dingen die ze heeft gezien en gehoord wil ze bij zich kunnen houden. 'In veel gedichten is dat gelukt,' zegt Dick Wursten. 'Je voelt aan haar taal dat het een diep ernstig gebeuren is.'

Toch kreeg ze veel kritiek in het begin van haar carrière. Dichteressen hebben het nooit gemakkelijk gehad, omdat de recensenten van toen altijd mannen waren. Maar Gerhardt heeft zich daar nooit iets van aangetrokken, want zij kon niet anders dan dichten zoals zij dichten moest.

In 'Het Levend Monogram' rekent Gerhardt af met de problematische relatie die ze met haar moeder had. 'Jij had er eigenlijk niet moeten zijn,' had haar moeder wel eens tegen haar gezegd. Zij vond haar oudste dochter, Truus de meest getalenteerde dichteres van de familie. In 'Levend Monogram' lukt het Gerhardt eindelijk om haar moeder te overwinnen.


Beluister het volledige fragment op Klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief