Ibe Rossel linkt Engelse klassiekers uit de literatuur aan hedendaagse thema's in 'Shakespeare kent me beter dan mijn lief'
Ibe is amper 22 jaar, maar ze heeft haar buik vol van hoe de klassiekers uit de Engelse literatuur gedoceerd worden in het onderwijs. Ze debuteerde dit jaar met ‘Shakespeare kent me beter dan mijn lief’. Om te bewijzen dat je Shakespeare & co ook in de Overpoort van Gent kan gebruiken. Met andere woorden: hoe je concrete levenslessen kan halen uit de literaire Engelse klassiekers.
Engelse literatuur moet minder blasé worden
Rossel vindt dat we te veel bezig zijn met de historische context van die werken, dat we te veel zoeken naar de intentie van de auteur. En de culturele elite eigent zich dit dan toe. Maar zij wil juist dat we focussen op hetgeen de lezer wil dat er verteld wordt. En zo pleit ze resoluut voor een boekenkast met Shakespeare én FC De Kampioenen. Maar ze wil ook het klassieke canon van witte dode mannelijke schrijvers laten evolueren. Zodat er meer lezers zijn die zich herkennen in de verhalen van auteurs. Auteurs die bv. ook vrouw en niet-wit mogen, zelfs moeten, zijn.
In haar boek geeft ze eerst wat literatuurgeschiedenis mee en die info koppelt ze dan aan situaties van vandaag. Zo leert Rossel van het verhaal van Robinson Crusoë dat je maar beter geen seks hebt op je eerste date en dat Jane Austen instructies kan geven bij het flirten. Dankzij haar favoriete schrijfster George Eliot krijgt ze nu makkelijk haar zin, en van grootmeester Shakespeare leert ze jaloezie beter begrijpen. En Madame Bovary van Flaubert, die wel niet in dit boek staat, 'dat is écht te vergelijken met de reeks Thuis op Eén!'
Inspiratie haalde deze studente Engelse literatuur dus letterlijk uit de Overpoort en uit verhalen van vrienden en kennissen. Die ze dan wel onder een pseudoniem liet opdraven. Maar toch vroeg er ooit een kennis of zij dat ene personage was in het boek? En of Rossel de volgende keer dan wel haar toestemming kon vragen? Oeps…
Tom De Cock vat ‘Shakespeare kent me beter dan mijn lief’ samen als ‘Sex Education in boekvorm’. En daar is Ibe Rossel het mee eens. Ze gaat levenslang blijven strijden om Engelse literatuur minder blasé te maken. Zodat er zoveel meer mensen zijn die er écht plezier gaan aan beleven. In de Boekathon geeft Ibe Rossel al mee dat een tweede boek er aan komt.
Groen Gebladerte
Wil je meer weten over Ibe Rossel, luister dan ook naar Groen Gebladerte. Tom De Cock bezoekt in deze podcastreeks 'de schrijvers van morgen' waaronder ook Ibe Rossel. Ze hebben het over haar eerste stappen in de literaire wereld en wat de boeken in haar boekenkast vertellen over wie ze is.
Nog meer Ibe Rossel is er op 3 november op Canvas in het programma Winteruur!