Hugo Claus laat ons voelen in 'Oostakkerse gedichten' - Matthijs de Ridder

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

Hugo Claus is samen met Joost van den Vondel, de enige schrijver die met twee werken vertegenwoordigd is in de canon. Hij staat uiteraard in de lijst met 'Het Verdriet van België', maar dus ook met zijn 'Oostakkerse gedichten'. Literatuurkenner Matthijs de Ridder heeft de 'Oostakkerse Gedichten' nog eens onder de loep genomen.

'Op het eerste gezicht voelen de teksten niet vreemd aan,' zegt Matthijs de Ridder. 'Er staan geen vreemde woorden in. Maar aan alles merk je dat dit ongewoon taalgebruik is. Elk woord is een sleutel. Elk woord leidt je een kamer binnen waarin dat woord een bepaalde betekenis heeft. Welke kamer of ruimte je binnengaat, weet je niet.'

Daarbij doet Claus, volgens de Ridder, niet zijn best om de lezer te behagen. Hij dompelt je onder in een wereld waarvan enkel hijzelf de contouren lijkt te kennen. Toch is dit geen afstandelijke poëzie, benadrukt de Ridder. Claus doet beroep op de zintuigen, een poging om ons te laten voelen.

Luister het volledige fragment op klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief