Hoofdinspecteur schrijft misdaadroman: 'Enkel mijn vrouw en ik weten wat fictie is en wat realiteit'

Thriller & detective VRT NWS

Hoofdinspecteur bij politiezone Damme Knokke-Heist Hans J. Russelle, een pseudoniem, heeft zijn eerste misdaadroman geschreven. 'Steek angst in je vijand' is een semi-autobiografisch verhaal dat zich 20 jaar geleden afspeelt over een politie-inspecteur die in de regio van Diksmuide en Veurne werkt.

'De agent uit het verhaal leert via een datingsite een vrouw uit Knokke-Heist kennen. Er ontstaat een mooie romance, maar dat idyllisch plaatje wordt verstoord omdat er een Bulgaarse crimineel is zijn pad kruist', zegt de schrijver.

Het verhaal is fictief, maar uiteraard past de auteur zijn eigen kennis als inspecteur toe. 'Er zit zeker geen enkele herkenbare situatie in. Ik gebruikte vooral elementen uit mijn eigen relatie om de romance van de twee hoofdpersonages uit te werken. Laten we zeggen dat enkel mijn vrouw en ik weten wat fictie en realiteit is', zegt hij geheimzinnig.

Schrappen van de bucketlist

Het is Russelle zijn eerste roman. 'Mijn schrijversnaam is gebaseerd op mijn hond, dat is een Jack Russell', lacht hij. Een roman schrijven stond al lang op de agent zijn bucketlist. 'Ik heb zelf een paar jaar voor vertaler-tolk gestudeerd. Taal is dus mijn passie. Maar vorig jaar tijdens de coronacrisis probeerde ik het eindelijk eens effectief. Ik stuurde mijn manuscript 4 maanden geleden naar enkele uitgeverijen. Tot mijn eigen verbazing was uitgeverij Storyland geïnteresseerd. Blijkbaar sloeg mijn schrijfstijl aan. Er zit spanning, humor en romantiek in. Het allerbelangrijkste vind ik de herkenbare personages. Gewone mensen zoals jij en ik', zegt de kersverse schrijver.

Enthousiaste collega's

Enkele collega’s konden het boek al lezen. 'Ze zijn razend enthousiast', zegt hij trots. 'Ze vragen nu al naar een gesigneerd exemplaar van de eerste druk. Ik ben al volop bezig aan een tweede roman. Het wordt een opvolger met dezelfde hoofdpersonages.'

Herbeluister de het gesprek met 'Hans J. Russelle' op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief