Foto Stijn Praet: UGent

Professor Stijn Praet (UGent) vertaalde middeleeuwse homo-erotische gedichten uit het Latijn

Poëzie Radio 1

Heb je vroeger op school ook altijd geleerd dat homoseksualiteit in de middeleeuwen een groot taboe was? Vergeet dat maar. Tijdens die middeleeuwen is er behoorlijk wat homo-erotische poëzie geschreven, ook door bisschoppen en schoolmeesters. En professor Stijn Praet van de UGent heeft 24 van die gedichten nu uit het Latijn vertaald. 'Lieve Ganymedes. Homo-erotische gedichten uit de middeleeuwen' is de titel van de bundel.

Abten en bisschoppen

Het zijn gedichten die openlijk circuleerden, ook tijdens het leven van de dichters zelf, vertelt Stijn Praet in 'Nieuwe Feiten' op Radio 1. Het is opmerkelijk aangezien de meeste van de dichters die we ook bij naam kennen, allemaal figuren zijn die belangrijke posities bekleedden aan scholen maar ook in de kerk. Het zijn abten en bisschoppen, studenten en schoolmeesters.

'Het heetst is echte mannenseks'

'Het heetst is echte mannenseks' staat anoniem in de kantlijn van een manuscript. Het is onduidelijk of dit een viering van of een waarschuwing tegen de verlokking van het vlees is, gaat Stijn verder. Het laat alvast weinig aan de verbeelding over. Voor alle duidelijkheid: mannenseks mocht in de middeleeuwen niet van de kerk en hier en daar werd er ook een wettelijke verbod uitgevaardigd door de wereldlijke macht.

In de wereld van de poëzie kan je het wel beschrijven zonder het werkelijk te beleven, aldus Stijn. 'Ik zou het heel sterk vinden, het zou me verwonderen, als deze figuren dit soort gedichten laten circuleren als ze echt zouden gedacht hebben dat men hen mogelijk op de letter zou lezen', ponneert hij.

Het woord homoseks bestond toen trouwens niet: het was een soort praktijk, maar geen identiteit. Men gebruikte de term 'sodomie' en 'sodomiet'. Godfried van Cambrai is één van de dichters die niets aan de verbeelding overlaten. 'Hiermee worden die duistere middeleeuwen iets kleurrijker', besluit Lieven Vandenhaute.

Herbeluister Stijn Praet in Nieuwe Feiten op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief