Dirk Huylebrouck schrijft over hoe wiskunde wordt misbruikt in 'Lugubere 'wiskunde''

VRT Boekenmaand Boekathon

Dirk Huylebrouck is dokter in de wiskunde en publiceert in het wetenschapstijdschrift EOS. In 'Lugubere 'wiskunde'' beschrijft hij hoe wiskunde werd misbruikt onder meer door de nazi's en zelfs Le Corbusier. Dit is de reden waarom wiskunde tussen aanhalingstekens staat in de titel van het boek.

Vervormingen

Het eerste hoofstuk gaat over vervormingen of animorphoses. Huylebrouck demonstreert in de Boekathon hoe een persoon door een gevuld glas water ondersteboven wordt gezien. Op het schilderij 'Salvator Mundi' van Leonardo Da Vinci houdt de Jezus-figuur ook een glazen bol voor zich en is dat niet het geval. Dat klopt dus wetenschappelijk niet.

Propaganda in wiskundeboeken

De nazi's misbruikten wiskunde in de lessen door bijvoorbeeld volgende vraagstukken in de handboeken op te nemen: 'Duitsland besteedt 300.000 Reichsmark aan ziekenhuiskamers voor psychiatrische patiënten. Hoeveel leningen zijn dat aan gezinnen om een huis te kopen? Of: 'Een bombardementsvliegtuig komt afgevlogen op de stad: wanneer vallen de bommen?'. Propaganda verscholen in de schoolboeken.

Er waren ook apparaten om de neus op te meten en zo Joden te identificeren. Onzin natuurlijk net als de kleurenkaart om het 'bruin-gehalte' van de huid te bepalen.

De gulden snede en Le Corbusier

Le Corbusier beschouwde 'de gulden snede' als dé verhouding van schoonheid. Een gebouw moest daaraan voldoen om mooi te zijn. Zo kan je ook meten of een persoon 'mooi' is. De gulden snede is de verhouding 1,618. Le Corbusier vond deze verhouding niet terug bij Joden en zwarten uit Equatoriaal Afrika. Huylebrouck voert deze 'de schoonheidstest' ook uit bij Tom De Cock.

Zo staan er nog voorbeelden in het boek over hoe wiskunde in kunst wordt gebruikt en misbruikt.

Alan Tuning

Ook Alan Tuning krijgt een hoofdstuk. De Britse wiskundige en computerpionier redde duizenden levens door het kraken van de enigma-code van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft ook bestudeerd hoe vlekken op een giraf lopen. Hij was homoseksueel en daardoor chanteerbaar. Hij werd veroordeeld tot chemische castratie en is in vreemde omstandigheden om het leven gekomen. Later is hij in ere gesteld door The Queen.

Kleurboek wiskunde

Huylebrouck merkte op dat mandala's kleuren populair is omwille van het rustgevend effect. 'Kinderen raken geinteresseerd voor biologie omdat ze dolfijntjes en walvisjes kleuren. Als ze nu eens vierkanten en rechthoekjes zouden kleuren, gaan ze misschien even enthousiast worden voor wiskunde' is zijn stelling. Daarom bedacht hij een kleurboek voor kinderen én ouderen om zen te worden via de wiskunde.

Herbekijk Dirk Huylebrouck in de Boekathon op VRT NU.

Op 16 oktober was Huylebrouck de gast in het programma De Liefhebber met Katelijne Boon op Klara. Herbeluister de uitzending hier.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief