De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Hoe win je de Nobelprijs voor Literatuur? En wordt het dit jaar Murakami of niet?

Literaire prijs VRT NWS

Traditiegetrouw circuleert weer een lange lijst namen voor de Nobelprijs voor Literatuur, maar wie er wint is altijd onvoorspelbaar. Sommige waarnemers vinden het tijd voor een niet-westerse auteur. Straks om 13 uur weten we meer. Ontdek hier een aantal kanshebbers en ook wat meer toelichting over hoe de prijs wordt toegekend.

Pal om 13 uur zijn weer alle ogen gericht op de dubbele deur in de Zweedse Academie in Stockholm. Dan wordt de naam van de 118e winnaar of winnares van de Nobelprijs voor Literatuur voorgelezen, de opvolger of opvolgster van de Amerikaanse dichteres Louise Glück.

Bookmakers

Wie dat wordt is niet te voorspellen. Zo was Louise Glück vorig jaar een grote verrassing. Nu pas, bijna een jaar later, is een eerste bundel van haar in het Nederlands uitgegeven.

Voor wat het waard is: bij de bookmakers doet de Franse schrijfster Annie Ernaux het dit jaar goed. Zij is vooral bekend van de roman “De jaren”, een autobiografische geschiedenis van het na-oorlogse Frankrijk. Andere getipte auteurs: de Japanner Haruki Murakami, die al vele jaren op de lijst van kanshebbers staat, de Russische Ljudmila Ulitskaya, de Canadese Margaret Atwood, bekend van “The handmaid’s tale”. De Roemeense dichter en romanschrijver Mircea Cărtărescu gaat ook over de tongen, net als de Noorse theaterauteur Jon Fosse of de Canadese dichteres Anne Carson. Of wordt het een Hongaar? László Krasznahorkai of Péter Nádas? Het is gissen tot het verlossende woord om 13 uur.

Lees verder op vrtnws.be.

Luister naar Kristien Bonneure over de Nobelprijs Literatuur in De Ochtend op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief