De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Hoe organiseren we de veiligheid van morgen? 'Quantumveilig', nieuw boek van Steven De Smet

Non-Fictie De wereld vandaag

Hij is zes weken met pensioen en heeft een boek uit. 'Quantumveilig. Hoe organiseren we de veiligheid van morgen?' Steven De Smet: Oud-hoofdcommissaris van de Gentse politie, woordvoerder en ook veiligheidsadviseur, nu op rust.

Het boek gaat over de uitdagingen die de toekomst voor onze politie-en veiligheidsdiensten brengt. 'We werken nog altijd ongeveer zoals toen de smartphone niet bestond' lezen we in de inleiding. 'De vorige politiehervorming dateert van 1998. Het was toen nog een statussymbool als je een blackberry had. Hier en daar zijn er wel bijsturingen geweest'

Moet de politie digitaler worden?

'Wat doet social media met ons? De connectie is niet voldoende gemaakt met wat vandaag is en wat de toekomst brengt. We leven reeds in het digitale tijdperk maar we werken nog met de waarden-en normenstructuren uit het industriële. Nu spreken we nog over social media, maar er is ook nog quantumcomputing, augmented reality, A.I...dat zijn nog tsunami's die op ons afkomen, maar we zijn daar niet mee bezig om te kijken op welke manier kunnen we het integreren, zodat we er klaar voor zijn als het er is', zegt De Smet.

In alle sectoren zijn we er nog niet voldoende mee bezig. 'Ik heb criminologie gestudeerd. Een jonge agent in die tijd moest ons gewoon volgen en aannemen wat wij zeiden. Ze gingen er toen nog van uit dat alle kennis in mijn hoofd zat. Een jonge agent die nu binnenkomt heeft tegenwoordig soms al sneller iets van een expert. Hij is bijvoorbeeld al van zijn 13 gepassioneerd door wapens en zoekt er op het internet dagelijks iets over op. De kennis zit nu overal en dat moet erkend worden. Want doe je dat niet loop je nog het risico, dat hij het onderzoek zou gaan belemmeren. Het is de eerste keer in het mensdom dat vernieuwing van onderuit komt. En masse komen er jonge werknemers binnen met beter materiaal dan dat wat er op de werkvloer is. En dat zorgt in alle sectoren voor spanningen', legt De Smet verder uit.

Hoe zorg je dat het een wederzijdse winst is? 'Dé politie dat bestaat niet meer. Slechts één functieprofiel nodig om binnen te komen, dat werkt niet meer. We moeten naar een netwerksamenleving gaan. Door in plaats van over functionaliteit over entiteiten te spreken.'

'Ik geef ook gastlessen aan studenten 'criminologie' aan de universiteit. En toen ik vroeg - wie wil er bij de politie komen werken? - staken er maar vijf jongeren hun hand op. Hoe kan dat veranderen?', vraagt De Smet zich af.

'Wat als er een platform komt voor Safety & Security? De vraag is niet of het er komt, maar wanneer het komt', besluit hij.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief