Hoe meer boeken je als kind in huis had, hoe kleiner de kans dat je op latere leeftijd dementie krijgt

Nieuwe Feiten

Hoe meer boeken je als kind in huis had, hoe langer je cognitieve capaciteiten op peil blijven en hoe kleiner de kans wordt dat je op latere leeftijd dementie krijgt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat auteur en wetenschapsfilosoof Geerdt Magiels gelezen heeft. In Nieuwe Feiten geeft hij tekst en uitleg.

Europees onderzoek

Met cognitieve capaciteiten wordt bedoeld de werking van het geheugen, de intellectuele capaciteiten. De boeken moeten niet noodzakelijk gelezen zijn. 'De aanwezigheid van veel boeken zegt wellicht iets meer over het huis waarin je bent opgegroeid en de andere dingen die daar gebeuren', legt Magiels uit. Hij vindt het een fantastisch onderzoek: 8000 mannen en vrouwen, boven de 65 jaar, verspreid over heel Europa die men sowieso aan het opvolgen was in het kader van een Europees onderzoek over veroudering en wat dat doet met de intellectuele capaciteiten van de mens en het functioneren. Ze moesten een geheugentest afleggen en bijkomend werd er gevraagd hoeveel boeken er in huis waren. Er waren vier categorieën. Die antwoorden werden gecorreleerd maar bijkomend gecompenseerd met informatie over inkomen, gezondheid en studies die men heeft gedaan. En hieruit bleek dat deelnemers aan de test die veel boeken hadden, beter intellectueel functioneerden.

Verband met kinderarmoede

Het resultaat past in wat we weten over bijvoorbeeld kinderarmoede, vertelt Magiels. Minder geld betekent minder kansen op boeken in huis, op naar de bibliotheek gaan, op beweging via sport maar ook een kleinere woordenschat wanneer ze naar school gaan. Dit accumuleert op het einde van de rit dat mensen die in armoede zijn opgegroeid, minder lang leven en het aantal jaren dat ze langer leven ook nog in slechte gezondheid doorbrengen.

Het is dus niet op te lossen door een boekenkast in huis te plaatsen, wel door boeken ter beschikking te stellen en zo aan breinactivatie te doen op jonge leeftijd.

Herbeluister Nieuwe Feiten over dit onderzoek op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief