'Hoe krijg je jongeren weer aan het lezen?'- Gerda Dendooven en Charlotte Remarque in het Boekenfeest

Boekenfeest Radio 1

Hoe jongelui aan het lezen krijgen, daar wilde boekenfanaat Lieven Van Gils het graag in de eerste uitzending van het Boekenfeest op Radio 1 en VRT Nu over hebben. Want hij krijgt zijn jongste zoon niet aan het lezen.

Charlotte Remarque, student literatuur, schreef er een interessant artikel over in De Volkskrant, dat hier door de pers werd opgepikt. Gerda Dendooven is illustratrice en docent aan Sint-Lucas in Gent. Ze kan in binnen- en buitenland op veel lof rekenen en won al verschillende prijzen.

Ze gingen samen in gesprek over waarom en hoe jongeren minder lezen en hoe kan je ze motiveren?

Voor veel jongeren blijft het een opdracht. Gerda Dendooven stelde de vraag aan haar studenten. Het was fifty fifty, een deel leest veel en sommigen willen wel maar zoeken leestips. 'Je moet je kunnen terugtrekken om te kunnen lezen. Instagram is voor veel jongeren nu hun blik op de wereld. En vroeger als je iets wilde weten ging je via de boeken, dat was toen je blik op de wereld', vertelt Dendooven.

Charlotte Remarque vult aan je verrijken via boeken is geen doel meer, want ze zien en hebben al zo veel. Charlotte Remarque wees op het feit dat jongeren echt wel heel de dag info op hun bord krijgen via allerlei wegen.

Gerda Dendooven merkt ook op dat het analyseren van een tekst en construeren van een tekst heel moeilijk is. Lezen vraagt tijd en een inspanning. 'Mensen kunnen tegenwoordig minder tussen de regels lezen en dat leer je in het lezen in een boek', zegt Dendooven. 'Dat in de diepte lezen is belangrijk, je moet het begrijpen en onthouden. Jongeren willen er geen tijd voor maken? Zijn ze dan lui?', vraagt Lieven Van Gils aan Charlotte Remarque.

Remarque zegt dat ze wellicht te veel moeten. Dus als ze lezen dan lezen ze liefst iets wat hen onmiddellijk iets oplevert, dat is dan meestal non-fictie. Veel van die info vinden ze dan ook op het internet

'Denk eens terug aan de tijd, toen je zelf 15 was?', zegt Charlotte Remarque. 'Je moet er ook inkomen in dat lezen en jongeren zien dit niet meteen als een onthaastingsmoment.'

'Een boek is wel erg 'instagrammable', fotografeert mooi, maar de vraag is of de jongeren die poseren met een boek op sociale media, het dan ook wel effectief gelezen hebben? In Nederland proberen ze ook influencers in te zetten om aan leesbevordering doen', maar dat heeft volgens Remarque weinig zin.

En Gerda Dendooven vult aan: 'Zien lezen doet wel lezen. Het is ook vaak een kwestie van 'het juiste boek' op het juiste moment lezen en het juiste boek voor het juiste kind vinden.'

Beide dames geven ook nog een boekentip.

Herbekijk het hele interview op VRT Nu.

Deel 1 en Deel 2

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief