Hoe komt het dat het jonge België in 1830 een koninkrijk werd en geen republiek? - herbeluister Els Witte in Interne keuken

Geschiedenis Radio 1

'Voor Vorst, voor Vrijheid en voor Recht' bekt een stuk beter dan het metrisch gewrocht 'Voor President, voor Vrijheid en voor Recht'. Maar dat kan toch niet de reden zijn waarom het jonge België in 1830 geen republiek werd maar een koninkrijk?

Tijdens de Belgische Omwenteling hebben radicale republikeinen een hoofdrol gespeeld. Zij leidden de rellen van augustus 1830, zij organiseerden de revolutie van september tegen de Nederlandse koning Willem I.

Geen haar op hun hoofd dat er aan dacht de ene koning te verjagen en die vervolgens te vervangen door een andere. Het nieuwe België moest een republiek worden, vonden de radicalen.

Dat is niet gelukt, het liep anders. De republikeinen waren de ideologische verliezers van de Belgische Omwenteling. Rond 1848 was hun rol uitgespeeld. Zoals de geschiedenis vaak aantoont, zijn het ook hier de radicalen die de revolutie maken maar zijn het de realo's die het nadien overnemen.

Wie waren deze ideologen en acitivisten? Ze waren met een 100-tal, verspreid over de grote steden met een 1000-tal aanhangers. In de geschiedschrijving bleef hun bijdrage onderbelicht. Els Witte heeft het allereerste boek geschreven over de Belgische Republikeinen.

Herbeluister dit uiterst boeiend gesprek met Els Witte, historica en emeritus-hoogleraar aan de VUB, in Interne keuken op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief