Hoe is het om te wonen in het huis van Paul van Ostaijen?

Non-fictie Radio 1

Voor auteur en literatuurkenner Matthijs de Ridder is het Paul van Ostaijenhuis in Antwerpen momenteel zijn droomhuis. Hij schrijft aan de uitgebreide biografie van Paul van Ostaijen en dichter bij de schrijver komt hij niet.

Het ouderlijk huis van Paul van Ostaijen staat in de Lange Leemstraat waar hij in 1896 is geboren. De oude winkelruimte is nu de werkkamer van Matthijs de Ridder en gevuld met boeken in plaats van loodgietersspullen. In de oude zitkamer, de meest historische ruimte, met het oude parket en oude haard staat er een Singer naaimachine, niet hét Singer naaimachine uit ' Huldegedicht aan Singer' van Paul van Ostaijen, maar een exemplaar door buren aan Matthijs geschonken.

Matthijs kende het huis, hij is ook betrokken bij het Paul van Ostaijengenootschap, dat er bijeenkomsten en evenementen organiseerde. Op een gegeven moment kwam het te huur. Hoewel hij geen verhuisplannen had, besliste hij toch erin te trekken. Het was niet alleen een geschikt huis, maar tegelijkertijd is het ook een enorm voorrecht om om op die op plek te gaan wonen en te gaan werken aan die biografie van Paul van Ostaijen, die in 2021 zal verschijnen.

Of het hierdoor een betere biografie wordt, weet Matthijs niet, maar in elke geval wel een andere biografie en dit heeft alles te maken met die stedelijke ervaring. Het is ook een plek van herinnering en een ankerpunt in onze cultuur. Het heeft zeker ook iets heel emotioneels om fysiek zo dicht bij je onderwerp te komen. En het draagt alvast bij tot de mythevorming van de nieuwe biografie van Paul van Ostaijen, besluit Max Vrijens die de Radio 1-reportage, die je hier kan herbeluisteren, heeft gemaakt.

Herbeluister ook de reeks 'Close to van Ostaijen' waarin het gedicht 'Music-Hall' tot op het bot wordt ontleed.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief