De Arbeiderspers

Hoe design en kunst de denazificatie vooruithielpen - Geert Van Istendael las 'Wolfstijd' van Harald Jähner

Non-fictie Radio 1

Hoe is Duitsland er na oorlog in godsnaam in geslaagd om opnieuw een normaal land te worden? Enfin, twee redelijke normale landen waarvan zelfs één democratie. Over die vraag buigt Harald Jähner zich in ‘Wolfstijd. Duitsland en de Duitsers 1945-1955’, een fascinerend boek over Duitsland en de Duitsers in de eerst vijf jaar na de de oorlog.

Een van de verklaringen die hij noemt is - hou vast - het niervormige fifties designtafeltje dat ook tegenwoordig weer überhip is. Dat hebt u goed gelezen.

'Met zijn iele pootjes en zijn irritant provocerend optimisme stond het wijdbeens in de weg: asymetrisch, kwetsbaar en frivool belichaamde het tafeltje het tegendeel van de bombastische stijl van de nazi’s.' Geen pluche, geen zware houten tafels, geen blokhutdesign. 'Op gracieuze messing voetjes omgord met goudkleurige randfineer, vaak ook nog eens met mediterrane mozaïektegeltjes versierd, zag het eruit als een parodie op een stabiele tafel.'

Die luchtigheid werkte louterend. Meer nog dan geallieerde propagandataal hebben kunst en design de denazificatie vooruit geholpen. De geesten van de Duitsers zijn deels gevormd door die nieuwe vormen van dat gekke tafeltje, schrijft Jähner.

Interne keuken vroeg Geert Van Istendael het boek te lezen en of die stelling steek houdt.

Herbeluister het gesprek hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief