Alexandre Dumas (c) Fæ

Hoe ervoeren grote buitenlandse schrijvers België?

Espresso

Probeer eens de staatsstructuur van België uit te leggen aan een buitenlander. Veel succes! Hoeveel parlementen zijn er weer? En hoeveel ministers? En wat is de hoofdstad van Vlaanderen? Of van Wallonië? Als een doorsnee inwoner van België het nog niet uitgelegd krijgt, wat moet een toerist er dan wel niet van denken. Espresso op Klara doet een poging en duikt in brieven en dagboeken van beroemde buitenlandse schrijvers.

Schrijvers die wel eens passeerden in België. Omdat ze op doorreis waren, op de vlucht of gewoon zochten naar een fijne plek waar helder bier werd geschonken en lekker gegeten. Charles Baudelaire ging in Brussel tevergeefs op zoek naar een fris wijntje. En Alexandre Dumas, die in Vlaanderen werd bekeken als Waal en in Wallonië als Vlaming.

In 1858 besloot Dumas om via België naar de Rijn te trekken. In België ontmoette hij de koning, bezocht hij Brussel, Waterloo, Antwerpen, Brugge en Mechelen. En in Luik kwam hij in Hôtel d'Albion terecht.

Deze week maakte Espresso elke ochtend een nieuwe uitstap: naar Brussel, Brugge, Antwerpen, Oostende en Luik. Telkens met de eerlijke en verrassende blik van een buitenlandse schrijver.

Een reeks van Kenneth Berth.

Beluister de reeks hier.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief