Historicus Joren Vermeersch over de impact van de pest 700 jaar geleden in '1349, hoe de Zwarte Dood Vlaanderen en Europa veranderde'

Geschiedenis Radio 1

In 1349 werd ook Vlaanderen getroffen door een catastrofe die een derde van de hele Europese bevolking meenam in het graf: de Zwarte Dood. Historicus Joren Vermeersch schreef er een boek over: '1349, hoe de Zwarte Dood Vlaanderen en Europa veranderde'.

Naar aanleiding van de huidige crisis, belt Vyncent Byloo de auteur op in 'We zullen doorgaan' op Radio 1. Het boek verscheen in november 2019, toen de wereld nog vrij was van corona. Zijn er parallellen te trekken naar vandaag? Het einde van de pest werd toen alvast uitbundig gevierd. 'Er wachten ons dus leuke tijden', besluit Vincent.

Bij het verschijnen van het boek, zat Joren Vermeersch ook aan de tafel van Pompidou in de Klara-studio.

Chantal Pattyn (Klara) over '1349, hoe de Zwarte Dood Vlaanderen en Europa veranderde':

Historicus Joren Vermeersch verdiepte zich in de sociale, economische en politieke shifts die zich na de morbide doortocht van de pest voltrokken. Geen sinecure wegens een groot gebrek aan bronnen, maar een volgehouden zoektocht in archieven en kronieken leverde een heel bijzondere studie op. Na de pest was de wereld veranderd. Van de relaties tussen werkgevers en werknemers, tussen edelen en pachters, vorsten en rijk geworden burgers, ... Dat overlevenden van de ramp zich alsnog overgaven aan lichtekooien en drank deed me denken aan hoe Bret Easton Ellis schreef over de periode na nine eleven. Dat vorsten zonder enige schroom de munt devalueerden en het principe van het lager alooi toepasten, net als het feit dat voor de ramp een zondebok moest worden gevonden, is dus gedrag van alle tijden is.

Herbeluister Joren Vermeersch in Pompidou (interview van 10/12/2019)

Het boek is uit bij uitgeverij Vrijdag.


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief