Historicus Harry De Paepe over het Lam Gods in De Madammen: "Ik vrees dat het luik van de Rechtvaardige Rechters vernield is"

Kunstboek De Madammen

Het Museum voor Schone Kunsten Gent huldigt dit jaar Jan van Eyck met een grote tentoonstelling. Blikvanger op deze tentoonstelling is het Lam Gods. Een veelluik met een erg turbulente geschiedenis. Historicus Harry De Paepe schreef er een boek over: 'Het Lam Gods: bewonderd en gestolen!'

“Mijn fascinatie voor Jan van Eyck gaat al ver terug. Als klein ventje werd ik regelmatig door mijn ouders meegenomen naar Gent om het Lam Gods te bezoeken. Ik heb het vaak bezocht samen met mijn moeder. Het is een thema dat altijd in mijn leven aanwezig is geweest, nooit prominent, maar het is er altijd geweest", legt Harry uit.

De geschiedenis van het Lam Gods heeft iets weg van een misdaadfilm. Het is vaak verkocht, verplaatst en gestolen.

In 1934 werden er twee luiken gestolen: het luik van de Rechtvaardige Rechters en het luik van Sint-Jan, dat later werd terugbezorgd. Van de Rechtvaardige Rechters weten we nog altijd niets. “Ik weet het ook niet. Het kan bij een rijke Gentse familie zitten, maar mijn buikgevoel zegt dat het weg is. Ik vrees dat het vernietigd is.”

Lees meer op Radio2.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief