Luk Monsaert

Historica Klaartje Schrijvers schreef een boek over het archief van onderzoeksjournalist Walter De Bock

Non-fictie Radio 1

Het lijkt het script van een spionagethriller. Een jonge historica, Klaartje Schrijvers, klopt voor haar doctoraat over anticommunistische netwerken aan bij de beroemdste onderzoeksjournalist van zijn tijd: Walter De Bock in de rol van zijn leven. Hij bracht onthullingen over de moord op PS-leider André Cools, de Bende van Nijvel, wapenhandel en extreem-rechts.

Hij beschikt over een schat aan onbekende informatie, maar op het moment dat ze hem leert kennen is hij al ten prooi gevallen aan Alzheimer. Lukt het haar om op de valreep vat te krijgen op de kennis die in zijn hoofd verborgen zit en weet ze zich een weg te banen door zijn gigantische archief waar alleen hij wijs uit geraakt? Of liever: geraakte.

‘Based on a true story’ zou er in de begingeneriek staan. In haar boek ‘Het archief van Walter’ doet Klaartje Schrijvers verslag van die zoektocht.

Meer nog dan wat ze gevonden heeft, is het een verhaal van hoe ze gezocht heeft. Naar de waarheid. En naar de mens achter die man die zijn hele leven naar de waarheid heeft gezocht.

Herbeluister Klaartje Schrijvers aan de tafel van Interne keuken op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief