Historica Heidi Deneweth nam het buurtleven in Brugge van 1500 tot 1800 onder de loep

Non-fictie Klara

Hoe verging het Brugge na de bloeiperiode in de Middeleeuwen? Dat onderzoekt historica Heidi Deneweth in haar boek 'Goede muren maken goede buren', verschenen bij uitgeverij Marc Vandewiele. Ze nam drie Brugse wijken onder de loep, en beschrijft hoe het dagelijkse leven er evolueerde. Een verhaal over beerputten, burenruzies en de veranderingen op de vastgoedmarkt. Nicky Aerts vindt het een boek vol heerlijke verhalen en nodigde de auteur uit in de Klara-studio.

'Goede muren maken goede buren' is een herwerking van het doctoraat van Deneweth. Ze heeft vooral gekeken hoe de economische veranderingen in Brugge een impact hebben gehad op het sociale leven, de sociale samenstelling van de bevolking en hoe dat zich heeft vertaald in de woonblokken.

Deneweth onderzocht hoe mensen met een bebouwde omgeving omgingen: hoe ze verbouwden, hun comfort beschermden, hoe ze dingen deelden met hun buren. Haar onderzoek richtte zich op 3 wijken: een rijke, een middenklasse en een eerder arme buurt.

Er werd heel veel gedeeld: tuinen, waterputten en open toiletten. Na verloop van tijd mengde de overheid zich en kwamen er bouwvoorschriften om de sociale cohesie en vrede te bewaren.

Herbeluister hieronder Heidi Deneweth in Pompidou.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief