Walter Damen: 'Hilde Vandermeeren is de Nicci French van de Lage Landen' - Maar ze stopt ermee

Boekenmarathon VRT MAX

Hilde Vandermeeren kwam naar de studio van de Boekenmarathon in Antwerpen en Walter Damen zat achter zijn pc, aan zee ver weg van corona. Een collega zou in aanraking geweest zijn met een besmet persoon. Samen stelden ze hun nieuwste boek 'Meedogenloos' voor.

Na de traumatische gebeurtenissen in Lissabon keert advocate Kirsten Hartogs terug naar België. Ze raakt betrokken bij de zogenaamde ‘slaapwandelmoord’, waarbij de dertiger Nick Steverlinck wordt beschuldigd van moord op zijn vriendin. Hij werd ‘s ochtends wakker naast haar bebloede lijk, maar beweert zich daar niets van te herinneren en vermoedt dat er iets is gebeurd tijdens het slaapwandelen. Al snel merkt Kirsten dat er meer aan de hand is. Ze krijgt af te rekenen met een geduchte tegenstander. Kan ze tijdig inschatten vanuit welke hoek het gevaar komt? Of wordt dit haar allerlaatste strafzaak?

Het boek is deel van een trilogie en is dus het derde boek dat Damen en Vandermeeren samen schrijven. Op vraag van een uitgeverij zijn Vandermeeren en Damen aan elkaar gekoppeld.
'Ik had al aan verschillende boeken mee gewerkt. De uitgeverij wou dat ik als strafpleiter een centrale plaats in een boek zou innemen. Ik vond dat geen goed idee. Ik stelde voor om een boek te schrijven over een vrouwelijke advocate die allerlei dingen meemaakt die enkel een vrouw kan meemaken zoals vooroordelen en andere problemen. En dan is de uitgeverij op zoek gegaan naar iemand die goed kon schrijven. Dan zijn we samen gaan eten en erachter gekomen dat we beiden een tweelingzus hebben. Het klikte meteen', vertelt Damen.

Vandermeeren heeft bij Damen een pleidooi gehouden om er een trilogie van te maken. De verhaallijnen komen van Vandermeeren, Damen zorgt voor de realistische achterkant. Voor Damen was het heel belangrijk dat het boek een juist beeld schetst van het leven van een advocaat. Hij wou ook af van het stereotiepe beeld van de mannelijke strafpleiter en daarom kozen ze voor een vrouwelijk hoofdpersonage.

'Er staan geen verwijzingen in naar echte zaken, maar alles wat er rond gebeurt, is in werkelijkheid zo. Je ziet het personage evolueren. Je ziet haar omgaan met de pers en haar relatie enzovoort. Je hebt als advocaat geen enkel aandeel in of je bekend wordt of niet . Het heeft meestal gewoon met de gruwelijkheid van de feiten van de dader te maken, die je bijstaat', vertelt Damen verder. 'Hilde wordt niet voor niks vaak de Nicci French van de Lage Landen genoemd, ze kan zo ontzettend goed spanningsbogen schrijven. En daarom wil ik niet dat ze stopt met schrijven.'

Vandermeeren heeft aangekondigd dat ze na 20 jaar schrijven ermee stopt. 'Je bent de eerste in de Boekenmarathon die stopt', zegt Tom De Cock.

'Ik ben de eerste die het misschien zegt. Ik kan er uren over vertellen. Ik ben al 20 jaar aan het schrijven, en heb meer dan 50 boeken geschreven', gaat Vandermeeren verder. 'In 2017 heb je de Hercule Poiroitprijs gewonnen. Je hebt je vaak uitgesloten gevoeld', zegt Tom De Cock.
'Het is niet alleen een gevoel. Er zijn feiten, er zijn veel dagbladen die nog nooit een interview hebben afgenomen van een vrouwelijke misdaadauteur. Je krijgt niet dezelfde eer als een man, dat is iets wat ik graag onderzocht zou willen zien. Er zijn leuke dingen gebeurd, nadat ik aankondigde dat ik stop: ik ben ereburger geworden, er is aandacht uit het buitenland, ...' vertelt Vandermeeren.

Damen zal dan ook op zoek moeten naar een ander 'boekenmaatje'. Hij vond zelf ook dat hij voldoende had meegeschreven, maar hij heeft een nieuwe aanbieding gekregen. In 2022 komt een nieuw boek uit, hij heeft 100 keer gevraagd aan Vandermeeren om mee te werken, maar hij respecteert haar beslissing. De nieuwe auteur waarmee hij samenwerkt, heeft ook de voornaam 'Hilde'. 'Dus dat zit goed', lacht Damen. Hij denkt dat Vandermeeren over een paar jaar bekend zal zijn in het buitenland en dan zal iedereen zeggen: 'Kijk eens dat is één van ons', weet Damen. 'Vandermeeren is psychologe en het boek zou nooit zo goed geworden zijn, zonder Hilde', wil Damen nog toevoegen.

'En als er buitenlandse aandacht is en ik eindelijk aandacht in het binnenland zal krijgen, dan kom ik terug', besluit Vandermeeren.

Herbekijk het interview met Walter Damen en Hilde Vandermeeren op VRT Nu

Vandaag was er extra aandacht voor 'het spannende boek'. Op VRT NU vind je nog tal van interviews met misdaadauteurs.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief