Hilde Van Mieghem debuteert met roman geïnspireerd op het leven van haar drie grootmoeders: 'De drie duifkes'

Fictie VRT NWS

Ze geloofde lang dat ze het niet kon, een boek schrijven. Maar deze week debuteert Hilde Van Mieghem dan toch: met een liefdesroman die voor een deel gebaseerd is op de geschiedenis van haar eigen familie. ‘De drie duifkes’ vertelt het verhaal van drie temperamentvolle jonge vrouwen die willen uitvliegen en liefhebben. Samen strijden ze op leven en dood tegen een liefdeloos, hard bestaan.

Van Mieghem wilde het boek eerst uitbrengen onder een mannennaam. Dit vertelt ze in De Afspraak waar ze haar debuut kwam voorstellen. Dit was ingegeven doordat ze in het verleden als actrice en regisseur vaak bekritiseerd werd. 'Dat trauma draag ik met me mee. Ik was bang dat ik door mijn naam al zoveel weerzin zou opwekken'. 'Je had ook een vrouwennaam kunnen kiezen', merkt presentatrice Phara de Aquirre op. Van Mieghem is ervan overtuigd dat je als vrouw anders gelezen en bekeken wordt. Ook faalangst speelde haar parten.

Wie zijn de drie duifkes?

'De drie duifkes' is een heel persoonlijk verhaal. De drie duifkes zijn de drie grootmoeders van Van Mieghem: twee echte en één pleeggrootmoeder. Hoofdpersonage is Madeleine, de moeder van haar moeder van wie ze heel verhalen hoorde die op haar een grote indriuk maakten. 'Haar liefde voor een rosse man waarmee ze niet mocht trouwen. En tegen haar wil uitgehuwelijkt worden aan een tien jaar oudere man die de baas was van de Vleesnatie in Antwerpen. Hij was pathologisch gierig en heeft haar zo gekweld.'

Ze zong voor Hilde het lied over de drie 'duifkes': drie jonge meisjes die ijdel, brutaal en koppig waren en vroegtijdig aan hun dood kwamen, gestraft door God. In De Afspraak wordt de foto van Madeleine en haar man Octaaf, 'pet' noemde ze hem, getoond. Octaaf was ook haar peter maar ze heeft hem nooit horen praten of zien bewegen. Hij zag er zachtaardig uit en ze dacht dat hij onder de sloef lag van haar 'potige' grootmoeder tot ze de verhalen hoorde van haar moeder.

'De drie duifkes' gaat over de periode na de Eerste Wereldoorlog tot 1964. 'Geen leuke tijden om vrouw te zijn', merkt Phara op. Van Mieghem schrok er ook van en vertelt dat haar moeder examen ging afleggen als gymnastieklerares - vrouwen mochten gaan werken zonder toestemming van hun man - en dat haar vader de boeken door het raam gooide uit colère: de vrouw hoorde bij de haard en de kinderen.

Fictief verhaal?

Het boek gaat over de familie van Van Mieghem. 'Laat ons zeggen dat 10% gebaseerd is op de feitelijkheden die ik ken, maar ik heb alles moeten researchen. Ik had de lijnen maar de rest moest ik helemaal inkleuren' vertelt Van Mieghem. 'Dat heb je bijzonder goed gedaan: het leest als een trein, af en toe heb ik gedacht: je voelt dat Hilde regisseur is', merkt Phara op.

Van Mieghem heeft enorm genoten van het schrijven al heeft ze 100 pagina's moeten schrappen, op aanwijzen van haar redactrice bij de uitgeverij. 'Is ze nu voor eeuwig en altijd bevrijd van de schrijftwijfel?', vraagt Phara haar nog. 'Het is hopeloos verloren, als je denkt dat je iets kan. Ook als actrice en regisseur begin je altijd opnieuw van nul. Je moet het elke keer weer waarmaken', antwoordt Van Mieghem. Ondertussen is ze al bezig aan een volgend boek.

Bekijk hieronder Hilde Van Mieghem in De Afspraak

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief