Het weer wordt koud en guur. Gelukkig is er Winteruur

VRT Boekenmaand Canvas

Dit weekend schakelen we over op het winteruur! Dit is het startsein voor een nieuw seizoen van Winteruur op Canvas waarin Wim Helsen waarin hij boeiende mensen uitnodigt om een tekst te komen voorlezen die hen inspireert, ontroert, aan het lachen brengt of om een andere reden raakt. Waardoor we meteen ook henzelf beter leren kennen.

Vanaf 1 november met onder meer deze gasten

In dit zevende seizoen kiest Wim zijn gasten opnieuw uit met zorg. Mensen die hem opvallen, prikkelen, inspireren, uitdagen of interesseren. Comedians, schrijvers, dichters, theatermakers, kunstenaars uiteraard. Maar ook wetenschappers, muzikanten, bedrijfsleiders, architecten, sportmensen, opvallende televisiepersoonlijkheden of andere boeiende mensen nemen naast Bami Swami plaats in de knusse zetel voor een voorleesmoment.

Winteruur wordt dit jaar op maandag 1 november ingeluid door dichteres Delphine Lecompte. Op dinsdag 2 november is Bent Van Looy te gast en op woensdag 3 november schrijfster Ibe Rossel. Op donderdag 4 november is er geen Winteruur wegens voetbal.

In de ‘boekenmaand’ november komen naast de hierboven genoemde schrijfsters ook nog een aantal andere auteurs langs: Paulien Cornelisse (16/11), Geert Mak (29/11), Moya De Feyter (30/11).

Verder ontvangt Wim dit seizoen onder meer ook Aster Nzeyimana, Lidewij Nuitten, Urbanus, Fien Germijns van Studio Brussel, Mathieu Terryn van Bazart, Lisbeth Imbo van De zevende dag, Steven Van Gucht van corona, theatermaker Jaouad Alloul, kunstenaar Rinus Van de Velde, actrice Sachli Gholamalizad, bisschop Bonny en nog vele anderen.

Van boek tot begrafenistekst

Allemaal brengen ze een tekst mee die die voor hen een bijzondere betekenis heeft: een korte passage uit een boek, een supporterslied of begrafenistekst, een trouwbelofte, een gedicht, een citaat uit de bijbel, een stuk uit een speech, een songtekst, een spreuk op een muur, een krantenartikel of nog iets anders.

Wim polst naar de reden waarom zijn gasten juist die tekst gekozen hebben, wat ze erin lezen en wat hij voor hen betekent. Biedt hij soelaas, hernieuwde energie en inspiratie? Kunnen ze ermee lachen of zijn ze erdoor ontroerd? Door het gesprek leren we zowel henzelf als hun keuzetekst beter kennen. Daardoor krijgt die tekst extra betekenis wanneer ze hem op het einde van de uitzending nog eens opnieuw voorlezen.

Op naar nummer 500

Winteruur is een kort programma, maar een met een lange adem: na zeven seizoenen van zo’n 75 afleveringen is Wim begin januari toe aan zijn 500ste aflevering. Wie dan de gast wordt, blijft nog even geheim.

Wie alle uitzendingen van de voorbije seizoenen nog eens wel herbekijken, kan trouwens terecht op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief