Het meest bejubelde, maar minst gelezen boek in de canon: 'Het verdriet van België' van Hugo Claus
De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.
Het cliché wil dat 'Het verdriet van België' (1983) van Hugo Claus het meest bejubelde en tegelijkertijd ook het minst gelezen boek is in de Vlaamse literatuur. Hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Kris Humbeeck heeft het boek wél helemaal gelezen.
Het ‘Verdriet van België’ heeft een ingenieuze constructie, volgens Humbeeck. Het boek bestaat uit twee delen: ‘Het verdriet’ en ‘van België’. Het eerste boek is heel geordend en fraai geschreven, en gaat over iemand die afscheid neemt van de kostschool. Het tweede deel is een heel ander boek: fragmentarisch, veel dikker en het verhaal gaat alle kanten op. Het personage in het tweede deel is dezelfde jongen als in het eerste deel en wordt uiteindelijk de schrijver van ‘Het verdriet’. ‘Het is een ingenieuze constructie,’ zegt Humbeeck, ‘omdat je gaandeweg ervaart dat wat er gebeurt in het eerste deel echoot of zich met variaties herhaalt in het tweede deel. Maar dan niet binnen de veilige muren van de kostschool maar in de realiteit.’