'Het verdienmodel in de literaire sector wordt door de crisis op zijn kop gezet' - Bavo Dhooge

Opinie VRT NWS

De coronacrisis hakt ook fors in op de normale gang van zaken in de boekenwereld. Toch biedt de crisis een unieke kans om het normale verdienmodel in de boekensector op zijn kop te zetten.

Bavo Dhooge is schrijver van meer dan 100 S-boeken waarvan verscheidene vertaald en bekroond. Hij schreef volgend opiniestuk, gepubliceerd op vrtnws.be.

Meer dan een half jaar lang al regent het wanhoopskreten, waarschuwingen en steunbetuigingen in het artistieke veld. Technici staan werkloos aan de kant, performers spelen voor twee man en een paardenkop, en schrijvers zien met de annulering van de Boekenbeurs hun ergste nachtmerrie (of droom) uitkomen. De coronacrisis legde echter onderliggende problemen bloot die al veel langer lagen te gisten. De incubatietijd was tien jaar. Het virus zorgde alleen maar voor een uitbraak, terwijl de ware oorzaken van dit wereldlijk verval van oude systemen en rangorden al decennialang welig in het lichaam van de kunstenaar tierden.

Pas na de quarantaine komt het inzicht: elke mens – en elke schrijver - wordt een buitenstaander die aan de kant zijn leven evalueert en beseft dat het zo niet verder kan/hoeft. Enkele weken geleden waagde ik me per fiets nog eens op straat en zag achter de tralies van een bekende Gentse boekhandel vlak na sluitingstijd de eigenares met een bedenkelijk gezicht achter de computer zitten, klaar om de paar klanten van de dag te traceren, opgesloten in een cocon van ouderwets denken.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief