Het prikkelbaredarmsyndroom, een onderschat probleem, zo blijkt uit het boek van Heiko De Schepper

Medisch De Madammen

Prof. dr. Heiko De Schepper werkt op de afdeling Maagdarmziekten van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Hij heeft een belangrijk boek geschreven: 'Prikkelbare darmen'. Hij vertelde over het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) bij De Madammen op Radio 2: 'Het is een onderschat probleem.'

Welk gevoel hebben mensen bij een prikkebaredarmsyndroom? 'Het gaat vooral over ongemak. In de ernstige varianten is dat echt pijn: stekende, krampende pijn, soms alleen bij het eten, soms alleen wanneer je naar het toilet gaat... Er zit heel veel variëteit in, maar het hoofdkenmerk is pijn. Die kan soms zo erg zijn dat mensen niet kunnen gaan werken of niet buiten kunnen. De impact is ontzettend groot.'

Heeft het te maken met gluten? 'Gluten zijn stukjes eiwit in graanproducten die een lelijke ontsteking kunnen veroorzaken als je coeliakiepatiënt bent, maar dat heeft niets met prikkelbare darmen te maken,' legt De Schepper uit. 'Maar veel mensen met PDS ervaren problemen met graanproducten, en daar zitten toevallig ook gluten in. Eigenlijk heeft dat niets met de eiwitten te maken, maar met de koolhydraten die in graan zitten.'

'Een prikkelbare darm reageert overdreven op wat voor ons normale prikkels zouden zijn. Als wij veel graanproducten eten, is dat misschien even lastig, maar voor een patiënt met het prikkelbaredarmsyndroom is dat onuitstaanbaar.'

Er bestaan heel wat misverstanden rond PDS. Met zijn boek wil de dokter ze de wereld uithelpen.

Beluister het volledig gesprek met Heiko De Schepper hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief