Het nieuwe boek van Michelle Drouin: 'Out of Touch', het antwoord op hoe je een extreme nood aan intimiteit overleeft

Non-fictie Radio 1

Onze intieme relaties zouden volgens het boek ‘Out of Touch - How to Survive an Intimacy Famine’ van de Amerikaanse gedragswetenschapper Michelle Drouin onder druk staan, omwille van corona maar ook omwille van o.a. technologische evoluties. Wat werkt die nood aan intiem contact in de hand? Lotte De Caluwe haalt in het programma 'De Wereld van Sofie' de interessantste stellingen uit het boek.

Hoe overleef je een extreme nood aan intimiteit?

Wat verstaat Drouin onder intimiteit? Voor haar is het meer dan iets fysieks. Er is emotionele, intellectuele en zelfs spirituele intimiteit. Het gaat om een waaier aan intimiteit die we kunnen ervaren in ons leven. Door corona en het vele thuiswerk hebben we de intimiteit thuis en in de werkkring moeten missen omdat er altijd die dreiging is van die andere die je ziek kan maken. Maar volgens Drouin is de evolutie naar minder intimiteit al langer bezig door de komst van de sociale mediatechnologie.

Meer eenzaamheid door technoference

Uit onderzoek dat Drouin voerde in 2019 bleek dat 72% van de koppels een technoference voelden in hun relatie: interference door technologie. De technologie die letterlijk tussen de partners komt te staan. Dit zorgt voor minder intimiteit en meer eenzaamheid met effect op ons fysisch en mentaal welzijn.

Dopamine vs oxytamine

Uit onderzoek blijkt ook dat millennials minder seks hebben dan de vorige generatie van dezelfde leeftijd omdat ze minder liefdesrelaties aangaan. Dit ondanks de mogelijkheden van Tinder bijvoorbeeld. Er is te veel om te kiezen en dus ga je niet kiezen of je gaat het sneller uitmaken. Conclusie van Drouin is: sociale media slagen er niet in de leegte op te vullen. Uit een andere studie waarnaar ze verwijst blijkt dat jongvolwassenen die veel sociale media gebruiken zich twee keer meer sociaal geïsoleerd voelen dan zij die veel minder online zijn.

Door sociale media komen mensen ook in contact met elkaar, maar dit zijn geen intieme contacten. Online- contacten zorgen voor dopamine, kleine shots voldoening en beloning in de hersenen, maar niet voor oxytamine, de stof die we echt nodig hebben om ons dieper gelukkig te voelen. Voor oxytamine moeten we écht fysiek gaan en wel 20 seconden lang, de tijd die nodig is om alle feel good-hormonen en neurotransmitters vrij te laten komen. Knuffelen dus en dat mag zelfs met je huisdier…Knuffelen brengt een cascade van heilzame effecten op gang.

Beluister De Wereld van Sofie over 'Out of Touch' op Radio 1 Select.

Paul Verhaeghe over intimiteit

Ervaren we in onze samenleving effectief een ‘intimacy famine’, een tekort aan intimiteit? Welke rol speelt die digitalisering precies? We zijn dankzij de digitalisering meer dan ooit met elkaar verbonden, maar tegelijk lijken we de afstand tussen ons psychologisch steeds moeilijker te overbruggen? Hoe kunnen we meer ruimte creëren voor intimiteit? Paul Verhaeghe is emeritus hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit Gent en auteur van het boek ‘Intimiteit’ (2018). Hij vertelt in De Wereld van Sofie dat 'als je goed in je eigen vel zit, kan je ook goed aan het vel van iemand anders zitten.'

Beluister het gesprek hierover met Paul Verhaeghe op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief