Het najaar van 2022 in boeken

Boekentips LangZullenWeLezen

Ben je deze zomer doorheen je voorraad vakantieboeken geraakt en ben je klaar voor nieuw leesvoer? Het najaar zorgt voor een nieuwe lading waarvan je hieronder een voorsmaakje vindt:

Dit najaar is het uitkijken naar…

Fictie Nederlands

Fictie van bij ons

Nieuw in de boekenrekken vind je 'Half leven', de debuutroman van Aya Sabi waarin ze familieverbanden - moeder, dochter, grootmoeder, echtgenote, weduwe, geliefde, vrouw - onderzoekt. Een familiekroniek met als thema's verbinding en vervreemding over generaties heen, van Marokko tot de Lage Landen.

Van Peter Terrin verschijnt 'De gebeurtenis' waarin Juliette, een alleenstaande vrouw van middelbare leeftijd, de trouwe assistent wordt van Willem, een hoogbejaarde schrijver die door ziekte blind is geworden. Willem dicteert haar zijn boeken en na zijn dood erft Juliette en niet Femke, zijn jonge vrouw, zijn verzameling eerste drukken en een memorystick.

Ook in de nieuwe novelle van Jeroen Olyslaegers duiken twee vrouwen op. 'Willem en mijn wellust' verschijnt begin oktober. Centraal in het verhaal staat Hippolyte van Damme die in het jaar 1885 oude brieven van een boekenantiquaar ontvreemdt. Het blijken smeekbrieven te zijn van Willem Silvius, een gevangene en voormalig drukker ten tijde van de Beeldenstorm, en ze zijn gericht aan zijn echtgenote. Maar zijn misdaad brengt hem in nauwe schoenen: hij bekent de diefstal aan zijn minnares maar zwijgt erover tegen zijn vrouw...

'Theet 77' is de titel van de nieuwe van Herman Brusselmans. Theet 77 is het adres in Hamme waar het veehandelaarsgezin Brusselmans woont: moeder, vader, twee zonen en een dochter. De ene zoon, Herman, lijkt voorbestemd om zowel voetballer als drummer te worden, maar eindigt als schrijver. In 'Theet 77' blikt de schrijver terug op zijn jeugd en daaropvolgende jaren waarin hij het leven leidt van auteur, minnaar, vriend, en ex-Theetenaar.

In de reeks 'Beschermvrouwe van de verschoppelingen' van schrijver-dichteres Delphine Lecompte komt er een derde deel uit op 6 oktober.

Na 'Terug naar Neerpelt' over haar broer Fonny, portretteert Lieve Joris in 'Hildeke' haar jongste zus die het Downsyndroom heeft en na het overlijden van de ouders onder de hoede komt van haar broers en zussen. De gemeenschappelijke zorg houdt het grote gezin bij elkaar.

Liefhebbers van misdaadromans worden dit najaar getrakteerd op onder meer een nieuwe Toni Coppers ('Offer') en Tine Bergen ('Kwaad bloed'). De Leuvense misdaadauteur Jo Claes schrijft met 'Ontmaskerd. Niet voor mietjes' een spannend boek voor 10 tot 12-jarigen. Van de overleden Pieter Aspe verschijnt 'Volbloed' dat vier kortverhalen van Vlaanderens populairste misdaadauteur bundelt.

Jonge lezers kunnen dit najaar weer uitkijken naar een nieuwe Marc de Bel in de reeks '(S)Toverij met frieten'. Ook internationaal gevierd auteur Bart Moeyaert komt met een nieuw boek: 'Morris' met tekeningen van Sabastiaan Van Doninck. Een hartverwarmend verhaal waarin Morris op zoek gaat naar de ontsnapte hond van zijn oma. Maar net als hij met de hond in zijn armen aan de tocht naar huis begint, valt de sneeuw met bakken uit de lucht. Het boek krijgt ook een vertaling in een muzikale familievoorstelling, te zien in Vlaamse theaters met Martine Tanghe als verteller.

Van Leo Timmers verschijnt een nieuw prentenboek: 'Het monstermeer' dat gaat over vier vrienden die een grote stap durven zetten, een verhaal over vertrouwen en geloven in jezelf.

Voor de fans van Joke van Leeuwen is er goed nieuws want van haar verschijnt 'Ik ben hier' waarin het hoofdpersonage Jona die vast komt te zitten in het verlaten en ondergestroomd kantoorgebouw waar haar vader werkt. Alle anderen zijn al met boten geëvacueerd, alleen Jona zijn ze vergeten... Jona bedenkt een plan om de aandacht te trekken voor als ze haar komen zoeken.

Ook journaliste Annelies Beck brengt een kinderboek uit, samen met Hanneke Siemensma. Het verschijnt in november en is een filosofisch prentenboek over hoe gedachten werken en hoe we ze kunnen sturen.

Fictie van bij de buren

Arthur Japin bracht al eerder historische figuren tot leven in zijn romans. In' Wat stilte wil' doet hij dat opnieuw met Anna Witsen (1855-1889). Witsen was een jonge vrouw in de kringen van de Tachtigers. Ze inspireerde velen onder hen maar moest een verbeten strijd leveren tegen de normen van haar tijd.

Van Oek de Jong verschijnt in september de biografische roman 'Man zonder rijbewijs' waarin hij ontleedt hoe het komt dat hij pas op zijn vijftigste heeft leren autorijden. Zijn eerste rit op de Ring van Amsterdam bezorgt hem de schok die de aanzet is geweest tot het schrijven van 'Man zonder rijbewijs': 'een verrassend memoir over jong zijn en ouder worden, vol humor en zelfspot', aldus de tekst op de achterflap.

Voor de jongere lezers wacht een nieuwe Mel Wallis de Vries. Haar young adult roman 'Exit' belooft opnieuw een flinke portie spanning en suspense.

Fictie internationaal

Op 6 september verschijnt 'De nachten van de pest', de langverwachte nieuwe roman van de Turkse Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk. 'De nachten van de pest' vindt plaats op het eiland Minger, in de 29ste provincie van het Ottomaanse Rijk, tijdens de derde pestepidemie in 1901. De moslims en christenen op het eiland beschuldigen elkaar van de uitbraak van de ziekte. Thema's in 'De nachten van de pest' zijn nationalisme en romantiek en de eeuwige tegenstellingen tussen het Oosten en het Westen.

'Republiek van licht' van Andrés Barba is een roman die in 2019 in heel wat eindejaarslijstjes opdook. In september verschijnt van de Spaanse auteur de vertaling van zijn nieuwe roman: 'Het leven van Guastavino en Guastavino'. Een verhaal dat start in 1881. Zonder een woord Engels te spreken, maar met veertigduizend dollar op zak, reist de Valenciaanse architect Rafael Guastavino naar New York om zijn speciale techniek van de Catalaanse boog te patenteren.

Dit najaar is het ook uitkijken naar de nieuwe roman van Nino Haratischwili, bekend van de wereldwijde bestseller 'Het achtste leven (voor Brilka). In november komt Haratischwili naar Gent, Leuven en Brussel om 'Het schaarse licht' voor te stellen. Opnieuw een kanjer van meer dan 800 pagina's die garant staat voor uren leesplezier. Meesterverteller Hiristischwila brengt in dit epos het verhaal van vier vriendinnen eind de jaren 80. Hun vriendschap weet alles te trotseren, tot een onvergefelijk verraad hen uiteendrijft. Pas in 2019, op een fototentoonstelling in Brussel, zien drie van de vier vrouwen elkaar terug. Een verhaal over 'een verloren generatie, over een revolutie die haar eigen kinderen opeet, over liefde en verraad, en over een diepe vriendschap tussen vier vrouwen' aldus de uitgeverij.

En John Boyne schreef met 'Toen de wereld brak' een vervolg op de wereldwijde bestseller 'De jongen in de gestreepte pyjama'. Gretel Fernsby, de zus van Bruno uit het verhaal, leeft een ogenschijnlijk rustig leven in Londen tot een jong gezin haar intrek neemt in hetzelfde appartementsgebouw waar zij woont.

In Frankrijk is 'Kijk ons dansen' van Leila Slimani momenteel een bestseller. 'Kijk ons dansen' is gebaseerd op Slimani's eigen familiegeschiedenis en gaat over haar moeder die opgroeide op het arme boerenbedrijf van haar ouders maar toch de eerste vrouwelijke gynaecoloog van Marokko werd. De vertaling ligt midden oktober in de winkel. In 2016 won Slimani een Prix Goncourt.

Thrillerfans komen dit najaar aan hun trekken met een nieuwe John Grisham: 'De jongens uit Biloxi' is een meeslepend verhaal over twee zonen uit immigrantenfamilies die opgroeien als vrienden, maar in de rechtbank tegenover elkaar komen te staan.

Non-fictie Nederlands

Op 15 september 2022 verschijnt 'Jaargetijden' het laatste boek van de in december overleden Bernard Dewulf. Het manuscript belandde bij de uitgeverij tien dagen voor zijn dood. 'Jaargetijden' is een intiem verslag van het dagdagelijkse leven, met de mijmeringen van een schrijver die ouder wordt: 'De kinderen gaan het huis uit, de nachten zijn vaak lang en slapeloos. In ‘Jaargetijden’ is de dood nooit ver weg', staat in de begeleidende perstekst.

In het najaar verschijnt 'Ten derden male. Omdat armoede onwenselijk en onmenselijk is' van Jos Geysels en Erik Vlaminck. Een dringende oproep aan de beleidsmakers om rekening te houden met mensen die in armoede leven en hoe dat kan.

In 'Wie wij waren' treden generatiegenoten Herman Van Rompuy en journalist Rik Van Cauwelaert in dialoog. Vier dagen lang zaten ze samen aan een tafel in de kloosterbibliotheek van Affligem. Een tweegesprek waarin ze terugblikken op de steeds veranderende wereld zoals zij die in de afgelopen driekwart eeuw hebben beleefd en waargenomen.

Volgens politiek verslaggever Ivan de Vadder is de kloof met de burger sinds Zwarte Zondag in 1991 nog steeds heel diep. In 'Wanhoop in de Wetststraat' illustreert De Vadder hoe de verwoede pogingen van de politiek niets hebben uitgehaald. Wat is volgens De Vadder het recept?

Een ander journalist die in de pen kruipt is Dirk Tieleman. In 'Waarom we niets van de Oriënt begrijpen' probeert hij aan de hand van zijn persoonlijke reisverhalen en analyses de conflicten in het Nabije en Verre Oosten te duiden.

Veertig jaar na het overlijden van Maurice Gilliams verschijnen er in september twee boeken. In de biografie 'Weerspiegeld in een waterglas, Maurice Gilliams 1900-1982' volgt Annette Portegies zijn spoor in Antwerpen, Turnhout en Amsterdam waar hij als vluchteling verbleef tijdens de Eerste Wereldoorlog. Portegies schrijft over hoe zijn jeugd hem voor het leven tekende en hoe hij worstelde met zijn identiteit. Gelijktijdig verschijnt ook een bloemlezing - 'Een binnenplaats met gras' - uit het verzameld werk van Maurice Gilliams.

In het essay 'Verschuivingen' deelt Stefan Hertmans zijn gedachten over de maatschappelijke turbulenties waar we momenteel allemaal mee te maken hebben. 'Eén ding voelen we allen, overdenkt Stefan Hertmans in zijn essay: dit is een tijd van overgang naar iets wat we nog maar heel gedeeltelijk beginnen te begrijpen. Allen zijn we getuigen, ook al weten we slechts gedeeltelijk waarvan', klinkt de perstekst.

In 'Hortense Daman, meisje in het verzet' reconstrueert Mark Bles het verhaal van een 13-jarige verzetstrijdster uit Leuven. Via haar broer belandde ze in het verzet. De groentenwinkel van haar ouders diende als dekmantel. Op 14 februari 1944 werd ze samen met haar ouders opgepakt door de Gestapo...Het boek verscheen al in 1990 maar er komt een nieuwe uitgave met een nawoord van de kinderen van de verzetsheldin.

Inzage in zijn familie geeft Martin Heylen in 'Ik dacht dat ik een kleine familie had'. Een herkenbaar verhaal, zeker voor iedereen van wie familie ooit naar Amerika of Canada is geëmigreerd of die op zoek is naar familiebanden. Heylens zoektocht kan je dit najaar ook volgen in een tv-reeks op Eén.

Terwijl haar vorige - 'Julian'- wordt verfilmd, schreef Fleur Pierets aan haar volgend boek. In november verschijnt 'Heerlijk monster' waarin ze zich laat inspireren door 'Carol' van Patricia Highsmith, de eerste roman over vrouwenliefde en hedendaagse schrijvers van lesbische literatuur.

Nieuwe citytripgidsen zijn er van Serge Simonart en Bart Stouten. Journalist Simonart deelt in 'Londen. Geheimtips van 's werelds grootste anglofiel ' zijn adresboekje van de stad die hij kent als zijn broekzak. In 'Lissabon. Een droomwandeling' is meesterverteller Bart Stouten de gids die je een 'ander' Lissabon wil laten ontdekken met poëzie als leidraad.

'Met vallen en opstaan. De memoires' is de titel van de autobiografie van muzikant Jean Blaute. Naast talloze anekdotes, vertelt Blaute ook over zijn melancholische aard, het vermoeiende imago van vrolijke Frans en de keerzijde van de muziekindustrie.

In januari 2023 viert koningin Mathilde haar vijftigste verjaardag. Voor het boek 'Mathilde 50. 10 jaar koningin' spraken journalisten Brigitte Balfoort en Joëlle Vanden Houden met intimi en dichte medewerkers om een waarheidsgetrouw portret te schetsen van de jonkvrouw die koningin werd.

Een van de culturele hoogtepunten dit najaar is de heropening van Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) op 24 september. Bezoekers krijgen er het werk van onder anderen Jan van Eyck, Quinten Massys, Peter Paul Rubens, James Ensor, Titiaan, Augsute Rodin en Amedeo Modigliani te zien. De bijhorende catalogus 'KMSKA - De Schoonste Honderd' oogt niet alleen mooi op de salontafel maar laat je ook nagenieten van een overweldigend bezoek aan het museum. Een andere boek, 'KMSKA – Het Schoonste Museum', brengt het verhaal van de renovatie en geeft inzage in de museumwerking.

Non-fictie internationaal

De oorlog in Oekraïne zorgt ook dit najaar voor een stroom aan boeken die het conflict duiden. In 'Z' ontleedt journaliste en Ruslandkenner Hella Rottenberg hoe Rusland afgleed van een autocratie naar een totalitaire dictatuur en hoe het tot de invasie kwam. In een ander boek met de titel 'De poorten van Europa, een geschiedenis van Oekraïne' beschrijft Serhii Plokhy de geschiedenis van het land, van de prehistorie tot de Russische annexatie van de Krim en de invasie van de Donbas. Historicus Plokhy doceerde in de Sovjet-Unie en in Oekraïne, in Canada en de Verenigde Staten en kent het Sovjetdenken van binnenuit en schuwt de donkere bladzijden van het verleden niet.

Het was lang wachten op op de opvolger van het succesvolle jeugdboek 'De wereld van Sofie'. Drie decennia later brengt Jostein Gaarder een nieuw filosofisch boek uit, zowel voor jongeren én volwassenen. In 'Wij zijn de wereld' schrijft Gaarder een persoonlijke brief aan zijn kleinkinderen, waarin hij zijn levensfilosofie uiteenzet en cruciale vragen stelt.

In 'Het klimaatboek' dat verschijnt eind oktober verzamelt Greta Thunberg de kennis van meer dan honderd vooraanstaande wetenschappers, leiders, activisten en publicisten. Onder anderen Margaret Atwood, Naomi Klein, Thomas Piketty leverden een bijdrage. Thunberg vertelt erin ook over haar eigen leerproces en de protestacties en het blootleggen van greenwashing.

Sir Ian Kershaw is een gerenommeerd Brits historicus en auteur van onder meer de veelgeprezen biografie van Hitler. In 'Persoonlijkheid en macht' legt hij het verband tussen persoonlijkheid en macht en de grootste Europese leiders van de 20e eeuw. Komen aan bod: Lenin, Mussolini, Hitler, Stalin, Churchill, De Gaulle, Adenauer, Franco, Tito, Gorbatsjov, Thatcher en Kohl.

In de vroege herfst verschijnt van filosoof en historicus Yuval Noah Harari een eerste jeugdboek. Harari schreef hiermee het boek dat hij zelf als kind had willen lezen, aldus de perstekst. In 'Hoe wij het machtigste dier op aarde werden' vertelt Harari over het begin van de mensheid, toen we gewoon nog apen waren die op de savanne leefden, tot de huidige tijd, waarin we in vliegtuigen en ruimteschepen overal naartoe reizen. Waar onze nachtmerries vandaan komen, waarom we van suiker houden en waarom er zoveel oorlogen zijn.

Op 1 november verschijnt wereldwijd in 15 talen 'Surrender. 40 songs, één verhaal' van rockster Bono. Paul David Hewson vertelt hierin openhartig over zijn jeugd in Dublin en het plotselinge verlies van zijn moeder toen hij veertien was, hoe U2 een van de invloedrijkste rockbands van de wereld werd en zijn activisme. De autobiografie telt 40 hoofdstukken, elk vernoemd naar een song van U2 en per hoofdstuk staat een tekening van de hand van Bono.

Poëzie

In september debuteert Rob van Essen, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2019, als dichter met de bundel ‘Alleen de warme dagen waren echt’. Miriam Van hee is zeventig geworden en dat wordt gevierd met een nieuwe bundel: 'Voor wie de tijd verstrijkt'. En van Joke van Leeuwen verschijnt 'Aan tafels. Een gedicht'. Centraal daarin staat de tafel als een plaats waar mensen elkaar ontmoeten, maar ook waar een lege stoel pijnlijk duidelijk maakt wanneer er iemand ontbreekt – de tafel als een metafoor voor het leven. Roger de Neef bundelt in 'Het hier. Gedichtenboek 1962-2022' een zeshondertal gedichten.

In de poëzie-afdeling vind je dit najaar ook nieuw werk van Iduna Paalman: 'Bewijs van bewaring' is de tweede bundel van Iduna die eerder al de Poëziedebuutprijs won. Lotte Dodion is een van de Antwerpse stadsdichters die in 'Studio Haiku. Een handleiding voor haiku avonturiers' experimenteert met deze dichtvorm aan de hand van voorbeelden en met tips om zelf aan de slag te gaan.

En postuum verschijnt in september 'Vers gezocht', een tijdloze bundel gelegenheidsgedichten van Stijn De Paepe.

Hoog literair bezoek

Heel wat auteurs kan je dit najaar ook ontmoeten tijdens de voorstelling van hun boek. Op 13 september staat Orhan Pamuk in Bozar in Brussel. Op zondag 25 september komt 'superstar poet' Warsan Shire, die wereldberoemd werd met het gedicht 'Home' en haar samenwerking met Beyoncé, naar Passa Porta in Brussel. Rupi Kaur is een andere internationaal bekend literair fenomeen. Je ziet haar aan het werk op 16 oktober in de Koningin Elisabethzaal. Bernardine Evaristo schreef met 'Meisje, vrouw, anders' een internationale bestseller. Op 28 oktober kan je haar ontmoeten in Brussel. En Nino Haratischwili trekt door Vlaanderen en houdt halt in Brussel (2 november), Leuven (3 november) en Gent (4 november).

Op 8 november is de Zuid-Afrikaanse auteur Damon Galgut die met 'De belofte' in 2021 de Booker Prize won, in het land op uitnodiging van Passa Porta. En op 24 november organiseert Bozar een '‘Meet the Writer' met Rachel Cusk, auteur van 'De tweede plaats' en 'Een levenswerk'.

Van 29 oktober tot 6 november is Kortrijk the place to be. Auteurs, nationaal en internationaal, zullen naar aloude traditie aanwezig zijn voor signeersessies op de boekenbeurs Boektopia. Dit is onder meer het geval voor de populaire Amerikaanse YA-auteur Neal Shusterman.

Nog meer boeken

Ook bij de VRT kom je dit najaar als boekenliefhebber aan je trekken. Vanaf 9 september is er een nieuw seizoen van de podcastreeks 'Groen Gebladerte' van Radio 1 i.s.m. LangZullenWeLezen. Host Tom De Cock gaat opnieuw op bezoek bij acht debuterende schrijvers en neust ongegeneerd in de boekenkast van onder meer Angelo Tijssens en Tulin Erkan.

R.I.P. Interne keuken. Leve Voorproevers waarin afwisselend Linde Merckpoel, Koen Fillet, Annemie Peeters, Annelies Moons en Bent Van Looy opmerkelijke gasten, waaronder auteurs, ontvangen. Het nieuwe Radio 1- programma start op 29 augustus en loopt tussen 18 tot 19 uur, van maandag tot en met donderdag.

Klara brengt een nieuwe tiendelige podcast met meesterverteller Johan Op de Beeck: 'De Franse Revolutie', op basis van het gelijknamige boek. Een andere podcastreeks is die over het leven van de raadselachtige Antwerpse auteur Maurice Gilliams waarin schrijvers, kenners, vrienden en een geliefde aan het woord komen, i.s.m. het Letterenhuis.

'Winteruur' komt er ook opnieuw aan waarin Wim Helsen en Swami-Bami in de knusse fauteuil gasten ontvangen die voorlezen uit hun favoriete boek.

Nog meer boeken zullen er te rapen vallen tijdens de VRT Boekenmaand in november met een nieuwe reeks van De voorleesclub op Eén en VRT MAX en de live-uitzendingen vanop Boektopia in Kortrijk.

Wil je verder op de hoogte blijven van het boekennieuws uit de VRT-programma's? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief van LangZullenWeLezen.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief